1. IJsberen
Het is niet de kerstman die een prominente plek heeft gekregen bij cafetaria De Boekanier in Meerssen, maar twee grote ijsberen: één bij de deur en de ander hoog op een muurtje naast de vitrine. De piepschuimen beesten zijn een nieuwe aanvulling op de kerstversiering, vertelt eigenaar Arthur de Jager. ‘Ik had deze vorig jaar al gekocht, maar toen waren we in deze periode dicht. Dus nu staan ze er voor het eerst.’
2. Raamschilderij
Cafetaria ’t Pleintje in Clinge heeft gekozen voor raamkunst. ‘Dit wordt gedaan door een bedrijf in het dorp. Met witte verf’, zegt eigenaar Bianca Valke. ‘Het moest eigenlijk aan de binnenkant, maar dan raken mijn stickers beschadigd bij het weghalen van de verf, dat met een mesje gebeurt. We versieren de hele vensterbank, dat maakt de zaak gewoon gezellig.’ De ondernemer hoeft niet bang te zijn dat iemand de raamkunst ’s nachts beschadigt; er gaan namelijk rolluiken voor.
3. Wintervitrine
Het winterse tafereel dat Peter en Babas Beenes van Anytyme Obergum in Winsum in hun ijsvitrine hebben gebouwd, trekt de aandacht van zowel jong als oud. ‘Dit doen we nu drie jaar’, zegt Peter Beenes. ‘In de zomer ziet die ijsvitrine er mooi en kleurrijk uit, en in de winter heb je dan van die lege metalen bakken. Daar wilden we iets mee doen.’
De ondernemers bedenken in de winter verschillende thema’s om de vitrine mee te vullen. Rond de kerst is dat het winterse landschap met een treintje erin. ‘Het is een vrij diepe zaak, je moet even naar achteren om de vitrine te zien. Maar iedereen staat ervoor te kijken.’
Het opzetten van het winterse landschap kost wel tijd, zegt Beenes. ‘Ieder jaar hebben we er iets bij gekocht, dus niet alles in één keer. Maar nu ben ik er een uurtje of vier mee bezig.’
4. Bakwand versierd
Bij Kwalitaria Velden is ook de bakwand ondergedompeld in kerstsferen. Er ligt een guirlande met kerstballen en lampjes op, natuurlijk wel gemaakt van brandvertragend materiaal. ‘En we hebben een kerstboom. Allemaal met kleuren die passen bij het Kwalitaria-logo. We hebben van Kwalitaria ook een aantal sfeerstickers gekregen die we op het raam kunnen plakken.’
5. Zo doen ze het in Limburg
Als iemand weet hoe je een cafetaria moet aankleden tijdens de feestdagen, is het wel Marlie Gielen van Snackpoint Susteren. Gielen weet de zaak altijd in haar eigen unieke stijl in te richten.
Bekijk hieronder meer foto’s van Snackpoint Susteren in kerstsfeer