Arjan Menzing over verkoop Eetwinkel Leesten: 'De drukte werd ons teveel'

Arjan Menzing over verkoop Eetwinkel Leesten: 'De drukte werd ons teveel'

Arjan en Coby Menzing van Eetwinkel Leesten nemen eind januari afscheid van de cafetariabranche. De toegenomen drukte en gezondheidsklachten zijn de voornaamste redenen dat ze hun cafetaria hebben verkocht en aan een ander avontuur beginnen, zegt Arjan Menzing tegen Snackkoerier.

Arjan en Coby Menzing hebben met Eetwinkel Leesten in Zutphen een behoorlijk druk jaar achter de rug. Na jaren van leegstand staat het winkelcentrum weer helemaal vol. De woningbouw die een tijdlang was vertraagd, is inmiddels volop bezig en zorgt nu al voor extreme drukte in de cafetaria. De zaak liep tegen zijn capaciteitslimiet limiet en dat eiste zijn tol aan het bedrijf en de ondernemers, zegt Arjan Menzing.

Capaciteitsproblemen

‘Vooral in 2019 is het gigantisch toegenomen. Er werden ontzettend veel woningen gebouwd. We hikten aan tegen de omzet die we destijds hadden geprognosticeerd bij een volgebouwde wijk. De cafetaria is gebouwd voor een omzet tussen de 5 en 6 ton. Onze serre met negentig zitplaatsen zit in het weekend helemaal vol. Qua capaciteit en logistiek begon het te piepen en te kraken. Wij zijn allebei perfectionistisch, en dan gaat het niet meer zoals je wilt. We konden het allemaal net aan, we zaten tegen het maximum aan. ‘

Eetwinkel Leesten

De ruime serre van Eetwinkel Leesten. Foto: Jawsmedia

Gevoeliger voor stress

De druk begon de Eetwinkel-ondernemers zelf ook parten te spelen. ‘Ik ben nu een vijftiger en gevoeliger voor stress dan vroeger. Vooral in de hele drukke periodes kon dat niet meer aan. Bovendien werd mijn oogziekte steeds meer een belemmering.’ Menzing heeft keratoconus aan beide ogen, een aandoening waarbij het hoornvlies is vervormd. ‘Ik kon bijvoorbeeld moeilijk bonnetjes lezen, dat werd een probleem. Ik had er zelfs een dubbele bril voor nodig omdat ik geen lenzen meer kon dragen.’

Ze besloten de rollen onderling om te draaien: Coby op de voorgrond, Arjan op de achtergrond. ‘Dat hebben we anderhalf jaar geprobeerd. En door Eetwinkel kregen we het plezier weer terug. Maar mijn vrouw kwam erachter dat je zo’n grote zaak echt met z’n tweeën moet runnen.’

Arjan en Coby Menzing hebben meer  dan twintig jaar in het vak gezeten. Arjan is een neef van Dennis Menzing van Eetsalon Menzing in Haaksbergen en kwam daar in zijn jeugd vaak over de vloer.In 1998 namen ze Kwalitaria De Buurman in Vorden over, wat in 2002 Plaza Vorden werd.

In 2007 namen ze de cafetaria in Zutphen over. Na enkele jaren was dat pand te klein en kwam er een ruime serre bij. Zo werd het een luxe cafetaria met een gezellige sfeer die uitnodigt om te blijven zitten. In de moderne zaak is plaats voor ruim honderd personen. Tot 2010 heeft het ondernemerspaar beide zaken gerund. In april 2018 sloten ze zich aan bij Eetwinkel.

Verkoop Eetwinkel Leesten was discussiepunt

De beslissing om Eetwinkel Leesten te verkopen, was geen makkelijke. ‘Dat was wel even een discussiepunt tussen ons. Mijn vrouw begon het net weer leuk te vinden. Ze genoot ervan om gastvrouw te zijn en vond het erg mooi dat de serre als een volwaardig restaurant ging draaien. Maar ze kwam er ook achter dat ze dat niet alleen kan.’

Via een oud-collega kwamen ze in contact met Andy Shan van ’t Bakhuus, een cafetaria-concept waar hij mede-eigenaar van is. ‘Er waren meer gegadigden, maar hij kwam met het beste verhaal.’

Dat had niet alleen met de financiële kant te maken, maar ook met de ondernemers die Shan aandroeg, Wu en Danni Zhang. ‘Dat zijn ondernemers met ervaring, ze hebben jarenlang een cafetaria in Doesburg gerund. Dat maakte het inwerken ook makkelijker. En we hebben een goede klik met ze.’

Geen Eetwinkel

Dat Eetwinkel Leesten niet binnen de club is gebleven, heeft volgens Menzing vooral te maken met de constructie van het concept. ‘We hebben zelf de opvolgers gekozen die het beste bij onze wensen aansloten. Het werd al snel duidelijk dat zij een andere formule wilden, en dat mag en kan de verkoop niet belemmeren. Dat heb ik speciaal in het contract met Eetwinkel laten zetten. Als wij onze zaak willen verkopen, mag geen enkele derde partij daar zeggenschap in hebben. Eetwinkel bemoeit zich niet met de verkoop van zaken, dat is niet hun kernactiviteit. Een overname moet je faciliteren en financieren, en dat doet Eetwinkel niet. We hebben ons er wel voor ingespannen dat het een Eetwinkel zou blijven.’

Eetwinkel Leesten

Foto: Jawsmedia

Wennen aan groot bedrijf

In de maand januari helpen Arjan en Coby Menzing de nieuwe eigenaren nog op de werkvloer. ‘Ze zijn wel geschrokken van de drukke spits, vooral op vrijdagen. Ze komen van een kleine zaak met een paar medewerkers in een groot bedrijf met achttien. Op een vrijdagavond sta je hier gewoon te werken met elf, twaalf man. Daar moesten ze erg aan wennen.’

Knelpunten worden opgelost

De belangrijkste knelpunten in de cafetaria worden ook aangepakt, zegt Menzing. ‘We hebben er een tweede bakplaat bij, achter in de keuken. Daarnaast wordt de visfrituur omgebouwd tot snackfrituur. De snackvitrine was al omgebouwd tot afzetplek voor borden en dienbladen. Daarnaast hebben we de nieuwe ondernemers een aantal suggesties gedaan, zoals het aanschaffen van een supersteamer, om de processen nog beter te laten verlopen. Want qua omzet is de rek er nog lang niet uit, maar je moet dan wel maatregelen nemen om het te kunnen behappen.’

Nieuw avontuur

Arjan en Coby Menzing beginnen aan een nieuw avontuur, dat een stuk kleinschaliger is dan de cafetaria in Zutphen. ‘We zijn van plan om ergens in Gelderland een bed & breakfast te beginnen. We zijn ons nu aan het oriënteren. Dan zijn we van twee zaken met veertig medewerkers teruggegaan naar een bed & breakfast zonder personeel.’ Dochter Yasmin blijft in de cafetaria werken, net als de achttien medewerkers die door de nieuwe eigenaren zijn overgenomen.


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.