‘Tot ongeveer 17.00 uur praten we Duits’, zegt Dennis Willems, die samen met zijn vrouw Moniek sinds februari 2019 de cafetaria in Siebengewald runt. Eerst als Kwalitaria en sinds 3 januari 2020 als Eetwinkel. ‘Na 17.00 uur komen meestal de Nederlanders.’
File vanuit Duitsland
Siebengewald, een dorp met 2500 inwoners op steenworp afstand van de grens met Duitsland, is een geliefde bestemming bij de oosterburen. ‘Zo’n 75 tot 80 procent van de mensen die overdag bij ons komt, is Duits. We hebben hier een grote supermarkt en een fietswinkel in het dorp. In het weekend staat er een file vanuit Duitsland.’ Vooral de frikandel is populair, die de Duitsers uitspreken als ‘frikándel’.
Oerfriet en hamburgers zijn populair
Eetwinkel De Frietkroam heeft binnen 36 zitplaatsen en een vernieuwd overdekt terras met 60 zitplaatsen. Naast de ‘normale’ snacks zijn vooral de Oerfriet, menu’s en hamburgers populair. Ook hebben de ondernemers zelfgemaakte sauzen geïntroduceerd. ‘We willen ons in de toekomst nog meer focussen op het uitbreiden en vernieuwen van ons assortiment’, aldus Dennis Willems.
Van Kwalitaria naar Eetwinkel
Eetwinkel De Frietkroam stond voorheen bekend als Kwalitaria ’t Huukske. Dennis en Moniek Willems namen de cafetaria in februari 2019 over van Erik Janssen. ‘We wilden de zaak eigenlijk zonder formule overnemen, maar dat bleek financieel niet slim. En je moet elkaar ook een kans gunnen.’
Landelijke marketing past niet
Uiteindelijk bleek Kwalitaria toch niet bij de ondernemers te passen. ‘We zitten hier vlakbij de Duitse grens, het is hier anders dan bijvoorbeeld in Nijmegen. Dat is lastig met landelijke acties, en dat begrepen ze bij Kwalitaria ook. We zijn goed uit elkaar gegaan.’
Na gesprekken met zowel Restaria en Eetwinkel, kozen de ondernemers voor de laatste. ‘De vrijheid om ons eigen ding te doen spreekt ons heel erg aan’, zegt Dennis over de keuze.
Ondernemers hebben veel ervaring
De cafetaria is de eerste eigen zaak van het Siebengewaldse stel. Dennis zit al meer dan twintig jaar in de horeca. Moniek heeft haar baan in de zorg langzaam verruild voor de horeca en werkt sinds 1 oktober 2019 volledig mee. Moniek: ‘Het klantencontact en het helpen van mensen in onze cafetaria beviel me zo goed dat ik na een aantal maanden mijn baan heb opgezegd. En ook was er werk genoeg, een paar extra handen hadden we echt nodig.’ Dennis en Moniek Willems runnen de zaak met z’n tweeën, en krijgen in de avonduren en weekenden hulp van part timers.