IJsbereiders gaan helemaal los tijdens IJs-vak

IJsbereiders gaan helemaal los tijdens IJs-vak
SVH Meesterijsbereider Alfons Graumans en zijn pupil Myrne Meulendijks, winnaars van de Black Box Challenge

De SVH Meesterijsbereiders trapten het begin van een reeks wedstrijden af op het wedstrijdplein van IJs-vak, tegelijkertijd gehouden met Bakkersvak in de Evenementenhal, Gorinchem. De ijsbereiders toonden waarom ze bij het Gilde horen en verwenden het publiek met een IJsontbijt, de wedstrijd om het beste meesterlijke ijsje en de mystery box challenge.

Na het IJsontbijt, waar tweehonderd bezoekers bij aanwezig waren, gingen de wedstrijden tegelijkertijd van start. Een van deze twee wedstrijden ging om het beste meesterlijke ijsje, waarbij elke Meesterijsbereider zijn of haar eigen vernieuwende smaak voor 2020 meebracht naar de beursvloer. Het publiek kreeg de smakelijke taak om te beoordelen welke ijssmaak hen het meest beviel.

Yoghurt, maar dan anders

De wedstrijd werd gewonnen door Hans Kennis met het ijsje ‘Yoghurt, maar dan anders’, waarin hij yoghurt, gember, kaneel en limoen combineert. Dit ijsje is nu nog alleen verkrijgbaar in de ijssalon van de SVH Meesterijsbereider, De Smaak! chocolade en ijs in Eersel. Binnenkort deelt Kennis het recept met alle ijsbereiders van Nederland.

ijsbereiders

Nummer 9, het beste meesterlijke ijsje.

Winnaars mystery box

Tijdens de Mystery Box Challenge gingen de Meesterijsbereiders en studenten in duo’s met elkaar de strijd aan. De opdracht: met de ingrediënten uit een mystery box binnen een uur een ‘meesterwaardig’ ijsje maken, en een ijstaart. SVH Meesterijsbereider Alfons Graumans en zijn pupil Myrne Meulendijks stapten als winnaars van het podium. Meulendijks werkt in de ijssalon van haar ouders, ’t IJshofje in Meijel.

Abrikozenijs en pistache-ijs

Graumans, eigenaar van Alfons IJscreaties in Rijsbergen, toonde volgens de jury de meeste technieken. In slechts een uur wist hij een taart strak af te werken en hierin te spelen met de kleuren die er beschikbaar waren: het oranje van abrikozenijs en het groene van pistache-ijs. Daarnaast draaide het duo pistache-ijs met daarin banen abrikozenijs en een variëgato van amandelkrokant. De bak werd gedecoreerd met amandelkrokant, pistachenoten en gedroogde abrikozen.

De duo’s hebben tijdens deze strijd absoluut hun passie voor het vak laten zien, vertelt presentator en voorzitter van de IJs-vakwedstrijden Theo Clevers na de Challenge. ‘Ik hoop dan harte dat we met deze eerste Mystery Box de toon hebben gezet. En dit volgend jaar gewoon nog een keer gaan doen.’

ijsbereiders

De winnende creaties van de Black Box Challenge

Veel betekend voor ijssector

Ook reikte het Gilde van SVH Meesterijsbereiders de IJsTOPper uit, een award die bedoeld is voor een persoon die veel heeft betekend voor de ambachtelijke ijssector. Dit jaar is het bronzen beeldje van een ijsbereider achter de bokvriezer voor Jacques Vos, die ruim twintig jaar geleden aan de wieg van het IJscentrum stond en zich altijd volop heeft ingezet voor het ijsvak.

Nu Jacques Vos eind dit jaar met pensioen gaat, is het volgens het Gilde nú het moment om hun mentor te danken voor het delen van zijn passie, kennis en wijsheid. Vos, en ook zijn vrouw Irmy die verrast werd met een bos bloemen, waren zichtbaar onder de indruk.

ijsbereiders

Jacques Vos en zijn vrouw Irmy.

Nog meer winnaars

De winnaar van de Goude IJsspatel voor het lekkerste kersensorbetijs wordt later vandaag (maandag 2 maart) bekendgemaakt. Dinsdag 3 maart gaan achttien ijsbereiders de strijd met elkaar voor de Gouden IJscreatie, voor de beste ijscoupe.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.