Overheid soepel voor horecaondernemers tijdens coronacrisis

Overheid soepel voor horecaondernemers tijdens coronacrisis

Ondernemers kunnen vanaf 16 maart al extra overbruggingskrediet krijgen of verhoging van het bedrag dat ze rood mogen staan. Deze zogenoemde BMKB-regeling zou pas eind maart ingaan, maar staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft dat dit vervroegd nu met name de horeca hard wordt getroffen door het coronavirus.

BMKB is de borgstelling voor kredieten voor het midden- en kleinbedrijf. De voorwaarden voor deze borgstelling worden tijdelijk gunstiger. Dat betekent dat de overheid in meer gevallen garant staat voor leningen die ondernemers afsluiten. Dat moet ervoor zorgen dat bedrijven aan hun betaalverplichtingen kunnen blijven voldoen.

De regeling maakt deel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Naar schatting wordt er nu al direct 300 miljoen euro beschikbaar gesteld aan getroffen mkb-bedrijven.

BMKB aanvragen

Ondernemers vragen zelf de Borgstelling MKB-krediet niet aan. Dat moet via een geaccrediteerde financier (aangesloten bij de BMKB-regeling). Dat kan een bank zijn, maar ook een andere financier (niet-bancaire financier).

Het ministerie van Economische zaken houdt de situatie in de gaten en bekijkt steeds of extra economische maatregelen nodig zijn. ‘Het kabinet laat ondernemers niet alleen’, zegt staatssecretaris Mona Keijzer.

Werktijdverkorting

Daarnaast zijn er inmiddels duizenden aanvragen ingediend voor werktijdverkorting. Het ministerie van Sociale Zaken heeft extra mensen ingezet om de aanvragen te verwerken.

Werktijdverkorting geeft een uitzondering op het algemene verbod voor de werkgever om eenzijdig de werktijd van de werknemer te verminderen. Dat houdt concreet in dat werknemers voor wie tijdelijk geen of minder werk is in dienst blijven van de werkgever, terwijl de niet-gewerkte uren worden betaald vanuit de WW.

De werkgever bespaart hiermee loonkosten en er wordt voorkomen dat werknemers overhaast worden ontslagen terwijl ze enige tijd later wellicht weer hard nodig zijn binnen het bedrijf. Het coronavirus wordt door het kabinet aangemerkt als een buitengewone omstandigheid waarvoor een beroep gedaan kan worden op de bestaande regeling voor werktijdverkorting.

In aanmerking komen

Er moet sprake zijn van een direct verband tussen de werkvermindering en de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Bedrijven komen in aanmerking als ze minimaal 2, tot maximaal 24 weken 20 procent minder werk in de gehele onderneming hebben. De Staat keert vervolgens voor de niet-gewerkte uren WW uit aan de werknemers. Let op: de werknemers blijven wel gewoon in dienst.

Zeker nu veel ondernemers vermoedelijk een deel van de oproepcontracten hebben ingewisseld voor vaste uren contracten vanwege de WAB is het raadzaam deze mogelijkheid in de gaten te houden. Ga voor verder informatie naar de website van het ministerie van SZW.

Uitstel van betaling

Ook de fiscus is soepel voor ondernemers. Wie die door door corona in de financiële problemen komt, kan uitstel van betaling krijgen van de Belastingdienst. Na een gemotiveerd verzoek daartoe zal de dienst de invordering van belastingen stilzetten. De individuele beoordeling daarvan zal later plaatsvinden.


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.