Family- en Foodmaster-ondernemers krijgen binnenkort een handleiding waarin staat beschreven hoe ze met hun inrichting en bedrijfsvoering kunnen voldoen aan de verwachte richtlijnen als de horeca straks weer open mag. Er zijn scenario’s ontwikkeld voor grote en kleine zaken.
Trolley en serveertafel
Het gaat in de handleiding onder meer over looproutes, de tafelopstelling in het eethuis en de manier van serveren. In een kleinere zaak gaan de bestellingen vaak via de counter, maar in grotere cafetaria’s is het advies om met een trolley of een serveertafel te werken. Ook komt het formulehuis met nieuwe communicatiematerialen voor in de winkels.
Relaxed en natuurlijk
Eeterij Family IJburg van Wim Markwat is de afgelopen dagen als testlocatie gebruikt om te kijken wat de consequentie is van de anderhalvemeter-samenleving, en wat de oplossingen kunnen zijn. Het aantal zitplaatsen is teruggebracht van zeventig naar veertig. Midden in het eethuis staat nu een grote tafel die als serveertafel moet dienen waar gasten de bestellingen kunnen pakken. Volgens het formulehuis is het belangrijk dat deze tafel sfeervol wordt aangekleed, zodat het hele proces relaxed en natuurlijk verloopt. Als eten met trolley wordt geserveerd, zetten medewerkers deze tegen de tafel aan waarna mensen hun bestelling er zelf van af kunnen pakken.
Kinderen zitten aan de buitenkant
Om de grote tafel bij Family IJburg staan vijf tafels waar mensen kunnen zitten. Gasten krijgen het verzoek om kinderen aan de buitenkant van de tafels te zetten, omdat die minder gevaar lopen om besmet te raken. Volwassen zitten dan tegen de muur of het raam. Tussen bepaalde tafels worden plexiglas schermen geplaatst, die tevens als marketingtool dienen en worden bestickerd. Planten worden zo geplaatst dat ze looproutes aangeven, zodat mensen niet langs tafels lopen als ze bijvoorbeeld naar het toilet gaan.
‘Wij zijn er klaar voor’
Wanneer de horeca weer open mag, is nu nog niet duidelijk. ‘Maar mocht de overheid besluiten dat het kan, dan zijn wij er in ieder geval klaar voor’, aldus FHC-directeur Ralph Markwat.
Naast het handboek wordt er voor alle ondernemers een filmpje gemaakt van de opstelling bij Eeterij Family IJburg.