De prestigieuze wedstrijd Coupe du Monde de la Patisserie staat bekend als de Olympische Spelen van de patisserie. Haalt Nederland in 2027 opnieuw medailles binnen in Frankrijk?
De Coupe du Monde de la Patisserie vindt elke twee jaar plaats op de Sirha-voedingsmiddelenbeurs in Lyon. Ze trekt de uitblinkers van de patisserie uit de hele wereld. De wedstrijd is een ultieme vertoning van vakmanschap met deelnemers uit 20 landen. De patissiers strijden in een tweedaagse marathon met elkaar in diverse disciplines, zoals het maken van chocolade-showstukken, ijssculpturen, suikerwerk en verrassende desserts.
Nederlands team
Het Nederlandse team haalde in 2005 voor het laatst een medaille binnen, zilver, en won toen ook de prijs voor ‘Best in Icecarving’. In 2009 kwamen Jeroen Goossens, Arthur Tuytel en Ivo Wolters voor de laatste keer uit voor ons land met een vijfde plek als resultaat.
‘Nu, bijna anderhalf decennium later, is het hoog tijd om onze wedstrijdmentaliteit nieuw leven in te blazen’, zegt Tom van de Veen. Het team dat Nederland in 2027 gaat vertegenwoordigen bestaat naast Tom van de Veen uit Bart de Gans en Peter Remmelzwaal. Samen met een aantal ondersteunende leden vormen zij Commissie Coupe du Monde die valt onder het Dutch Pastry Team (DPT).
Belang deelname
Deelname aan de Coupe du Monde de la Patisserie biedt Nederland de kans om haar culinaire expertise op de kaart te zetten. Ook bevordert het innovatie en vakmanschap bij de patisserie in eigen land. Tamara Hoogerwaard, voorzitter van de commissie: ‘Deelname aan het kampioenschap draait niet alleen om de individuele bijdrage of het behalen van een eenmalige podiumplaats. We vinden continuïteit belangrijk, het mag nooit meer 15 jaar lang stil blijven. Alle informatie wordt gedocumenteerd en kennis gedeeld. Zo organiseren we speciale trainingskijkmomenten voor aspirant-deelnemers en creëren we een kweekvijver voor de toekomst.’
Team 2027
Met het samengestelde team zit het qua vakmanschap en motivatie wel goed. Tom van de Veen is voormalig Chef Patissier van Restaurant De Librije*** en won in 2011 de Dutch Pastry Award gevolgd door de Trophee Pascal Caffet in 2014 en 2017. Intussen is hij ere-lid van het DPT en eigenaar Chocolaterie Bontom Voor Coupe du Monde richt Tom zich op het onderdeel chocolade: ‘Meedoen aan wedstrijden zoals deze stimuleert je creativiteit en daagt je uit je grenzen te verleggen. Samen met mijn teamleden hoop ik onze passie en kennis te delen en samen op reis te gaan naar uitmuntendheid.’
Peter Remmelzwaal is werkzaam bij chocolade bedrijf Veliche (onderdeel van Cargill Gourmet) als technisch adviseur en chef. Sinds hij in 2012 de Dutch Pastry award won, is hij betrokken teamlid. Daarnaast is hij werkzaam als parttime docent en werkt hij sinds 2014 als pastry sous-chef voor het koninklijk huis. Voor Coupe du Monde richt Peter zich op het onderdeel suikerkunst. 'Op het strijdtoneel van de Coupe du Monde staan is een persoonlijke droom. We laten zien wat we kunnen op wereldniveau. Voor ons telt alleen het beste resultaat.'
‘Deelname aan het kampioenschap gaat niet alleen om het behalen van een podiumplaats’, benadrukt Bart de Gans. Al meer dan 10 jaar is ook hij bevlogen lid van DPT. Bart is eigenaar van Perfri, waar zijn team de Beste bonbon van 2023 ontwikkelde. Ook is hij internationaal productontwikkelaar voor Dobla en werkt Bart parttime als docent. ‘Voor ons is dit project geslaagd als we de drempels voor deelname hebben verlaagd en we toekomstige Nederlandse kandidaten helpen beter te begrijpen wat de competitie inhoudt’, legt hij zijn motivatie uit.
Bedreven coach
Jeroen Goossens is als coach betrokken bij het team. Als een van de meest gerespecteerde en ervaren coaches in Nederland, heeft hij menig deelname van de Nederlandse delegatie meegemaakt en een essentiële rol gespeeld in hun successen. Met zijn uitgebreide kennis, passie voor het vak en jarenlange wedstrijdervaring kan het team rekenen op een bedreven vakman die hen naar nieuwe hoogten zal leiden.