‘Wij realiseren ons dat de coronacrisis veel ondernemers hard raakt’, licht Arno van Dongen van de Belastingdienst toe. ‘Daarom biedt de Belastingdienst ondernemers die financiële problemen hebben ondersteuning aan de hand van tal van fiscale maatregelen. Maar het op tijd indienen van de aangifte hoort er, ook in deze bijzondere periode, toch gewoon bij.’
Ook wanneer ondernemers nauwelijks of geen omzet hebben gedraaid, is het doen van aangifte van belang. ‘Ondernemers die dat echt nodig hebben, kunnen alleen na het doen van aangifte onder andere drie maanden uitstel van de btw-betaling aanvragen’, legt Van Dongen uit.
Minder btw-aangiftes dan gebruikelijk
De Belastingdienst ziet bij deze btw-kwartaalaangifte dat er minder btw-aangiftes zijn dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De Belastingdienst benadrukt dat er een verschil bestaat tussen uitstel van de btw-betaling en voor het doen van aangifte. ‘Eerst moet er gewoon aangifte gedaan worden, waarna de naheffingsaanslag volgt. Pas dan kan er ook uitstel voor betaling aangevraagd worden’, verheldert Van Dongen.
Naast de aangifte heeft de Belastingdienst de gegevens van ondernemers ook om een andere reden hard nodig. Met de btw-gegevens kan de overheid namelijk zicht houden op de omzetontwikkeling van Nederlandse ondernemers.
Uitstel btw-betaling aanvragen in 3 stappen
- Gebruik het ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ en log in met je DigiD (eenmanszaak) of eHerkenning.
- Vul je btw-aangifte in, ook als je een keer geen btw hoeft af te dragen of terugkrijgt
Heb je een kwartaal geen omzet gedraaid? Ook dán moet je btw-aangifte doen. Je geeft dan via je btw-aangifte door dat je niets hebt aan te geven. - Wacht op de naheffingsaanslag. Wacht na het indienen van de btw-aangifte de naheffingsaanslag af. Vervolgens vraag je via dit formulier eenvoudig uitstel aan. Hiermee vervalt automatisch de boete op de naheffingsaanslag voor het niet of te laat doen van de btw-betaling.