De beide bedrijven zijn sinds 1 juni 2020 gefuseerd. In goede harmonie neemt Ad Schaap, eigenaar van De Beren restaurants, de bezorgrestaurants over van Martijn Jansen. De Beren startte in 1984 met de opening van het eerste restaurant in Rotterdam. In 2001 ontstonden er vanuit deze formule ook bezorgrestaurants. Martijn Jansen nam de ‘Bezorgbeer’ vijftien jaar geleden over en bouwde het concept uit tot een franchiseorganisatie met 22 locaties.
Geen verwarring meer
Hoewel De Beren en De Beren bezorgrestaurants vanuit één kantoor opereerden, waren het tot voor kort twee bedrijven. Dat schepte verwarring bij zowel ondernemers als consumenten. Voor het oog van de consument vormden de restaurants en de bezorgrestaurants vaak al één geheel. In de praktijk was het echter lastig om met twee verschillende bedrijven onder één merk te opereren. ‘Een restaurant in een bepaald gebied wilde bijvoorbeeld zijn lunch promoten, terwijl de bezorglocatie zijn menukaart aan het folderen was’, legt Martijn Jansen uit.
‘En het kwam voor dat iemand een bezorglocatie belde om te reserveren voor een restaurant. Overleggen met elkaar gaat in het ene gebied beter dan in het andere, maar het is veel beter als die twee franchisenemers echt samenwerken en één franchisecoach hebben. Een goede vorm van synergie is dan dat de bezorglocatie de reservering aanneemt en doorgeeft aan het restaurant.’
Meer bezorging tijdens coronacrisis
De coronacrisis heeft dat inzicht alleen maar onderbouwd. ‘Twintig van de restaurants die dichtgingen, begonnen met maaltijdbezorging. We hebben toen onze al onze kennis en ervaring gedeeld om dat te ondersteunen. Toen zagen we pas echt dat dit de juiste keuze is.’
Eén iemand aan het roer
Voor de franchisenemers verandert er volgens Jansen niets. ‘Ze blijven hun formule draaien, maar de bezorglocaties en de restaurants moeten elkaar gaan versterken.’ Op het kantoor worden de verschillende afdelingen samengevoegd. ‘En het is dan logischer dat er ook één iemand de leiding heeft. Ad kan zelfstandig beslissingen nemen, dat is veel daadkrachtiger en helderder.’
Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers
Jansen koos er zelf voor om zijn functie neer te leggen. ‘Ik heb mijn rol de afgelopen jaren zien veranderen richting een meer bestuurlijke functie. Ik ben nu 42 en wil nadenken over de tweede helft van mijn werkende leven. Vandaar mijn keuze, en dit is het beste voor het bedrijf.’
Jansen is operationeel niet meer betrokkenheid, maar blijft aandeelhouder in het moederbedrijf. Hij heeft ook het voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers neergelegd. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.
De Beren telt op dit moment 44 restaurants door heel Nederland. De 22 bezorgrestaurants, met een verwachte jaaromzet van 15 miljoen, worden hieraan toegevoegd. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een gezamenlijk beleid om de bezorgformule volledig te integreren in de organisatie.