Arnold Walet (73) van Cafetaria Walet is de bekendste frietbakker in Nijkerk, meldt Stadnijkerk.nl. ‘Mijn stiefvader is op 1 oktober 1970 begonnen en heeft in al die jaren de zaak opgebouwd tot iets groots’, zegt Niek Brinkman (43) tegen Snackkoerier. Brinkman nam de cafetaria in 2014 over van Walet, zijn stiefvader. ‘Een jaar of zeven geleden gaf hij aan te willen stoppen en dat hij de deur zou dichttrekken omdat er geen vervanging was. Toen heb ik besloten om de cafetaria over te nemen.’ Gelijk met de overname in 2014 is de cafetaria verhuisd, naar een pand 15 meter verderop in dezelfde straat. Brinkman: ‘En het is een ontzettend mooi bedrijf, dat ook nog eens coronaproof bleek te zijn.’
Vroeg met maaltijdbezorging
Vier jaar geleden begon Brinkman met maaltijdbezorging. ‘We waren daar als cafetaria vrij vroeg mee, sowieso in Nijkerk. We waren de enige. We begonnen met een brommertje, nu hebben we drie auto’s en twee e-bikes.’ Het bleek tijdens de horecasluiting een gouden zet te zijn geweest. ‘Ik durf het bijna niet te zeggen, maar door corona zijn we enorm gegroeid. We zijn 40 tot 50 procent beter gaan draaien door afhalen en bezorgen.’
Alleen afhalen en bezorgen
En hoewel de bovenverdieping plaats biedt aan 24 gasten, houdt Brinkman zich alleen bezig met afhalen en bezorgen. De zaak is nog altijd dicht voor gasten. ‘We hebben een mooi bestelloket en mensen wachten buiten. Voor de winter komt er een tent voor de deur.’
Geen risico lopen
Brinkman mag wel gasten toelaten om boven te eten, maar doet dat bewust niet. ‘Beneden is het vrij klein, er kunnen misschien drie of vier mensen wachten. En zeker als er ’s avonds bezorgers in- en uitlopen, is het gewoon te klein. Ik wil het risico niet lopen en in deze situatie levert afhalen en bezorgen veel meer op dan de bovenverdieping. Ook na corona denk ik dat ik het zo houd.’ Brinkman heeft dertien mensen in dienst. Op een drukke dag staan er drie in de zaak te werken en rijden vijf bezorgers de bestellingen rond.
Oprichter stopt na precies 50 jaar
De dag waarop Cafetaria Walet 50 jaar bestaat, donderdag 1 oktober, is meteen de laatste werkdag van oprichter Arnold Walet (73). Zijn vrouw Dorieke, die ook in de cafetaria werkte, gaat met pensioen. ‘Dus het valt allemaal mooi samen’, zegt Walet.
Frikandel speciaal en berenklauw
Arnold Walet is van grote invloed geweest op de plaatselijke snackcultuur. Hij liet Nijkerk begin jaren 80 kennismaken met de frikandel speciaal. Walet: ‘Dat kenden ze hier helemaal nog niet. Ik zag het in Limburg, waar ik ook de berenklauw heb opgepikt.’ Tot de laatste dag heeft hij berenklauwen gemaakt. ‘Zo’n 120 per week. Buiten de frikandel en kroket is dat nog altijd de grootste trekker.’
Gasten waren vrienden
Walet heeft altijd genoten van zijn cafetaria. ‘Ik zag mijn klanten altijd meer als vrienden, niet om geld aan te verdienen. De één betaalde bijvoorbeeld 10 gulden en de andere 5, Iedereen had een eigen prijs bij mij. Niek is zakelijker, dat moet ook in deze tijd.’
Rampestampen op boerenmaandag
Een jaarlijks hoogtepunt voor Walet was Boerenmaandag, een groot festijn in Nijkerk. ‘Een veedag in april met boeren uit de omgeving, waarvoor 20 tot 30 duizend mensen naar de stad kwamen. Het was één van de grootste feestdagen, dat ’s avonds laat nogal eens uitmondde in een drankfestijn. We draaiden op één dag een weekomzet. Het was van ’s ochtends tot ’s avonds rampestampen. Wel heel gezellig. De laatste jaren was het minder groot en zonder vee, en dit jaar is het helaas afgelast.’
Fans uit heel Europa
Behalve de lokale bevolking heeft ondertussen bijna heel Europa bij Cafetaria Walet gegeten. Arnold Walet is namelijk jarenlang actief geweest in de wereld van de motorcross, als sponsor en organisator van verschillende wedstrijden. Zo kwam hij in contact met mensen uit onder meer Duitsland, Engeland, Schotland, Noorwegen en Griekenland die Nijkerk hebben bezocht en fan zijn geworden van de cafetaria.
Klein feestje
Vanwege corona wordt het 50-jarig bestaan van Cafetaria Walet bescheiden gevierd. Brinkman: ‘Jammer, maar het is niet anders. We hebben snacks en friet met 50 procent korting. In december gaan we met alle medewerkers iets leuks doen.’