Snackbar Haarlem in het centrum van de stad moet vanwege de strengere coronaregels nu nog om 02.00 uur sluiten. Vóór corona moest de snackbar altijd om 04.00 uur dicht. Eigenaar Manocher Ghajeni probeert al sinds 2015 toestemming te krijgen om daar een uurtje aan vast te plakken. In een zaak die de ondernemer tegen de gemeente had aangespannen, heeft de Raad van State nu bepaald dat hij inderdaad tot 05.00 uur mag frituren. Dat meldt het Haarlems Dagblad. Dat ene uurtje erbij maakt voor Ghajeni een groot verschil. ‘Om 04.00 uur gaan de discotheken en kroegen dicht. Dan komt er een stroom mensen langs. Ik heb de hele avond vijf tot tien gasten in de zaak, maar vanaf 04.00 uur wel twintig of dertig.’ Volgens de ondernemer is de snackbar al een paar keer zonder problemen later opengebleven. ‘Eerste Kerstdag, Koningsdag, Oud en Nieuw. Tot 07.00 uur, en nooit overlast.’
Snackbarhouder volgt portiersopleiding
De gemeente Haarlem had uiteindelijk als voorwaarde gesteld dat de snackbar een portier in dienst moest nemen om overlast te voorkomen. ‘Ik heb toen gezegd dat ik als portier zou optreden’, zegt Manocher Ghajeni. ‘Ik heb een opleiding gevolgd en mijn diploma behaald.’ Omdat Ghajeni als eigenaar niet de rol van portier op zich mag nemen, heeft hij bij de Kamer van Koophandel een apart bedrijf opgericht. ‘Compleet met vergunning en kleding’, zegt de ondernemer. De snackbar huurt het bedrijf in waardoor Ghajeni straks als portier bij de ingang kan staan, terwijl zijn vrouw in de keuken werkt. Dat moet volgens hem lukken. ‘Het is een kleine zaak, er kunnen niet meer dan vier of vijf mensen binnen staan.’
Ondernemer is nog niet gerust
Het Haarlems Dagblad schrijft dat de snackbar slechts tijdelijk tot 05.00 uur open mag blijven. Ghajeni zegt niet precies te weten hoe dat zit. ‘Mijn advocaat weet dat.’ Hij is er sowieso niet gerust op dat de strijd is gestreden. ‘Wie weet accepteert de gemeente de uitspraak niet, of komen er nieuwe voorwaarden. Maar ik geef niet op. Dit is onze enige vorm van inkomen, we leven van die zaak.’
Wellicht als boa aan de slag
Door corona is de omzet van de snackbar behoorlijk teruggelopen. ‘Voorheen was het ’s nachts en in de weekenden druk met uitgaanspubliek. Dat is helemaal weg. Of we het gaan redden, weet ik niet. Misschien dat ik met mijn diploma tijdelijk aan de slag kan als boa om bij te verdienen.’