Roy en Daphne van Gool staan vanaf 1 mei volgend jaar aan het roer van Cafetaria Thielen. De ondernemers zijn al bekend in Venray, als de eigenaren van Cafetaria Landweert en Cafetaria de Veltheymer. Voorlopig zullen ze de naam Thielen aanhouden.
Opeenstapeling van redenen
Dat betekent dat 30 april 2021 voor Pia (54) en Chris Janssen (dan 58) de laatste dag zal zijn in hun bedrijf. Na meer dan 29 jaar als ondernemers en 40 jaar in het vak, zwaait het echtpaar af. Ze namen dit besluit na de zomer van 2019, zegt Pia Janssen. ‘Het is een opeenstapeling van redenen. Ikzelf kan het lichamelijk niet meer opbrengen op een manier zoals ik zou willen. Ik doe dit al vanaf mijn zestiende en dat heeft z’n tol geëist. Ook mijn man, die ik al ken sinds mijn zestiende, heeft altijd keihard gewerkt. Op een gegeven moment ga je dat voelen in je lijf.’
Rekensom gemaakt
In januari 2019 sloot Cafetaria Thielen behalve dinsdag ook op maandag de deuren. ‘We merkten dat we dat heel prettig vonden. Even later zei mijn man op een dinsdagavond: ‘Ik zou het fijn vinden om morgen ook een vrije dag te hebben.’ Toen zijn we gaan nadenken over onze toekomst en hebben we een rekensom gemaakt.’
Uiteindelijk besloten ze om er een punt achter te zetten. ‘Mijn vader, die ook altijd hard heeft gewerkt, is op zijn 54e overleden. Ik ben nu ook 54, dat zet je wel aan het denken. Als we nog dingen willen, is het nu de tijd daarvoor. We willen graag stedentrips maken, mijn broer in Panama bezoeken en een neef in Nieuw-Zeeland. Als we zo doorgaan, kan dat straks niet meer.’
Oprichtster Oma Thielen
Geschiedenis van Cafetaria-Eethuis Thielen
Het familiebedrijf Thielen begint in 1927, het jaar dat Petronella Thielen-Hendriks een vergunning krijgt voor consumptie-ijsbereiding. Thielen’s IJs was een geliefd merk in die tijd. In 1949 werd een vergunning verleend voor ‘de uitoefening van een patates-fritesbedrijf’, nu meer dan 70 jaar geleden. Dochter Mariet werkt vanaf haar twaalfde in de zaak, en ook andere broers en zussen helpen mee.
De eerste cafetaria.
Van 1962 tot heden
In 1962 wordt het pand uitgebreid met het café en de zaal, en in 1976 neemt dochter Mariet de zaak over met haar man Sraar, de ouders van Pia Janssen. Pia begint in 1983 in de zaak en Chris sluit al snel aan. Na het overlijden van haar vader in 1989, gaat Pia de zaak runnen met haar moeder en Chris. In 1992 worden ze mede-eigenaren. De broer van Pia runt het café, tot vandaag de dag.
Zoektocht naar nieuwe eigenaren
De vierde generatie, dochter Fleur, zal het bedrijf niet overnemen. Wel helpt ze mee in de zaak wanneer dat kan, samen met haar vriend Djaimy. In de zoektocht naar de juiste ondernemers voor de overname kwamen ze uit in hun eigen kennissenkring. ‘We kennen de familie Van Gool. De vader van Roy heeft ooit gezegd dat we hen moesten bellen als we wilden verkopen.’
Snel rond met nieuwe eigenaren
Zo gezegd, zo gedaan. ‘In acht weken waren we rond. Op 17 november hebben we de handtekening gezet onder het voorlopige koopcontract.’ Roy en Daphne van Gool kopen het bedrijfspand van de moeder van Pia, die in haar geboortehuis naast de zaak blijft wonen. ‘Een flinke ruimte, met een cafetaria, een café, een zaal en daarboven een appartement.’
Koude schotel van Cafetaria Thielen
Bekend om huisgemaakte producten
Cafetaria Thielen is niet alleen een groot bedrijf, maar ook intensief. ‘We maken veel producten zelf, daar staan we bekend om. Koude schotels, warm vlees, zuurvlees, satésaus. Toen we de verkoop bekendmaakten, zijn de reacties op Facebook losgebarsten. Iedereen hoopt dat die producten blijven, en dat gebeurt ook. Mijn man en Daphne gaan samen met de recepten aan de slag.’
Mensen en verhalen
Pia en Chris Janssen gaan vooral de mensen en de verhalen missen. Pia: ‘Niet alleen wij zijn al drie generaties actief, ook onze klanten komen al drie generaties bij ons over de vloer. We zijn samen met hen opgegroeid. Iemand die nu vader is en met zijn kind een ijsje komt halen, kwam zelf als kind vroeger snoep kopen.’
Persoonlijk ondernemen
Thielen is volgens Pia veel meer dan een bedrijf dat producten aan klanten verkoopt. ‘We kennen elkaar persoonlijk en zijn betrokken bij de belangrijke momenten in het leven. Dat contact is er nog steeds en dan heb je het goed gedaan, vind ik. In deze individualistische maatschappij ben ik er trots op zo’n persoonlijke manier konden ondernemen. Dat maakt het vak zo leuk. En natuurlijk ons team, we hebben altijd heel fijne medewerkers gehad. Het zal straks moeilijk zijn om afscheid te nemen, maar op alle vlakken kijken we terug op een heel mooie tijd. Het is een prachtig bedrijf om over te nemen.’