The Kingfish Company kweekt de vis Dutch Yellowtail aan de voet van de Zeelandbrug in bassins op het land. De vis wordt gekweekt in water uit de Oosterschelde dat dusdanig gezuiverd wordt dat er geen antibiotica nodig is. Kingfish is met deze duurzame RAS-technologie een pionier.
Dit is een van de redenen om voor beursgang in Oslo te gaan. 'Noorwegen is een voorloper in duurzame vistechnologie. De belangrijkste bedrijven in deze sector zijn juist in Noorwegen genoteerd’, zegt mr. Fleur de Roos die met De Roos Advocaten de beursgang vanuit Nederland heeft begeleid. 'De beursgang is een geweldige stap voor deze Nederlandse scale-up.'
Over The Kingfish Company
The Kingfish Company is een marktleider op het gebied van duurzame productie van hoogwaardige vis, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde RAS-technologie (Recirculating Aquaculture System). Het bedrijf produceert op duurzame wijze de Yellowtail Kingfish met een optimale locatie aan de Oosterschelde in Nederland, en een tweede locatie in Maine, vanuit waar de Noord-Amerikaanse markt bevoorraad kan worden.
De eerste vissen werden in 2017 opgekweekt. Chef en eigenaar van restaurant Scherp in Middelburg, Mart Scherp, is ambassadeur van Dutch Yellowtail. Hij omschrijft de structuur van yellowtail een beetje als tonijn. ‘En zo moet je hem ook behandelen. Hij is heel geschikt voor rauwe bereidingen als sashimi of ceviche, of om als steak te grillen.’
In 2018 won Dutch Yellowtail de Horecava Innovation Award.
Waarom kweek op het land?
Oorspronkelijk wordt yellowtail gekweekt in grote kooien in de Atlantische oceaan bij Japan en Australië. Om de vissen te beschermen tegen ziektekiemen, krijgen ze vaak antibiotica. In de Zeeuwse kweekbassins hoeft dat niet. Ze leven in (met zonne- en windenergie) verwarmd Oosterscheldewater dat driedubbel gezuiverd wordt. Hierdoor is het zo schoon dat antibiotica niet nodig zijn. Het water wordt drie keer per dag volledig ververst, en het afgevoerde water wordt ook eerst weer gezuiverd voor het terug de Oosterschelde in stroomt. ‘We laten het schoner erin lopen, dan het eruit komt’, zegt Scherp.
Ook krijgen de vissen voeding die bestaat uit vismeel van uitsluitend slachtafval. Bij normale kweekvoeding moet je drie kilo vis vermalen om één kilo yellowtail te kweken. Daarvoor worden hele vissen gebruikt, niet heel duurzaam. Hier wordt alleen slachtafval als graten, koppen en huid gebruikt.
Yellowtail is een prima alternatief voor de bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis en wordt duurzaam geproduceerd - zonder chemicaliën, antibiotica of vaccins - met 100 procent groene energie en de hoogste kwaliteit biologische, niet-genetisch gemanipuleerde voeding. Omdat het in Zeeland gebeurt, is ook de carbon footprint voor vervoer veel lager dan de Japanse of Australische yellowtail.