In het televisieprogramma zie je hoe Hans van Wolde afscheid neemt van zijn succesvolle zaak Beluga met twee Michelinsterren en zijn leven drastisch omgooit om Brut172 te realiseren. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Te zien is hoe Van Wolde grote hordes moet nemen om zijn droom na te jagen en Brut 172 op te bouwen in het Limburgse dorpje Reijmerstok. Strijden voor vergunningen, de verkoop van Beluga, vertrekken uit Maastricht, vestigen op het platteland, het inleveren van zijn Michelinsterren, rechtszaken, bezwaarprocedures… Het is een proces van telkens weer afscheid nemen en opnieuw beginnen. Als hij denkt dat alles achter de rug is gaat afgelopen maart, vijf dagen na de opening van Brut 172, het hele land in lockdown...
Over Hans van Wolde
Hans van Wolde is al ruim 25 jaar een van de meest toonaangevende chef-koks van Nederland. Op jonge leeftijd was hij al geïnteresseerd in voedsel en smaak en kon hij zijn creativiteit en energie kwijt in het vak van kok, 'smaakkunstenaar' zoals hij het zelf noemt. In 1994 verhuisde Van Wolde naar Maastricht, waar hij eerst 4 jaar bij Toine Hermsen werkte voordat hij zijn eigen restaurant, Beluga, opende. In 1998 ontving hij daar zijn eerste Michelinster. De tweede volgde in 2005. Naast de twee Michelinsterren heeft hij verschillende onderscheidingen ontvangen en verzorgde hij meerdere jaren de vip-catering van diverse festivals zoals Pinkpop en Tomorrowland.
'Brut, Dromen Onder Grote Druk' wordt geproduceerd door Wise Monkeys en is vanaf woensdag 6 januari om 21.30 uur te zien bij RTL 4.
Kerst
Van Wolde liet vorige week aan Misset Horeca weten dat hij verwacht met Kerst weer open te kunnen. ‘Het menu staat klaar, het servies staat klaar en de aankleding is in huis. Ik verwacht dat we 13 december open mogen.' Heel toevallig ben ik nu bezig met de kerstversiering. We gaan iets heel moois maken van Brut172. Voor buiten heb ik een 7 meter hoge kerstboom. Heb er ook wel echt serieus in geïnvesteerd. Ook omdat we hier op het terrein sinds drie weken de frietkraam Brute Friterie hebben staan, waar gasten verse frietjes met mooie toppings, en verse kroketten kunnen afhalen. Overigens een blijvend concept’, zo vertelt hij. Vanaf januari kan deze frietwagen haute friture ook voor feesten en partijen worden geboekt. Daarnaast hebben we binnen de tijdelijke delicatessenwinkel.’
Daarnaast stelde Van Wolde een kerst-onbijtbox, een kerst-dinerbox én een amusebox samen. Over laatstgenoemde vertelt hij: ‘Als je dan een mooie winterse wandeling hebt gemaakt, kun je heerlijk genieten van deze kleine gerechtjes. Kun je de hele avond culinair mee worden verwend. Een box die straks ook besteld kan worden met Oud en Nieuw. De ontbijt- en dinerboxen kunnen zowel los als samen worden besteld. ‘Wanneer mensen zowel de ontbijt- als de dinerbox bestellen, zit er een lootje bij met ‘kook jij, of kook ik.’ De een maakt dan het ontbijt af en de ander het diner. ‘We hebben twee pick-uppoints in Maastricht, waar we naast de culinaire boxen ook nog een snackbox hebben voor afhaal, in samenwerking met een cocktailbedrijf.'