Het idee was al ontstaan voordat restaurants hun deuren moesten sluiten, zegt directeur-gastheer van Kruisherenhotel Floris Kemper. ‘Al sinds ik hier in 2019 kwam, wilde ik wat met die binnenplaats. En deze zomer zag ik het concept Veldkas. We hadden oorspronkelijk bedacht dit in december neer te zetten, richting de feestdagen.’
Tenmar Tent en Event had in de eerste lockdown het concept Veldkas in Sint Geertuid ontwikkeld, waarbij de kassen fungeerden als een pop-up restaurant met lokale ingrediënten. ‘Zoiets zag ik wel voor me bij ons.’
De tweede lockdown versnelde het idee. Normaal zit er acht weken levertijd op de kassen, dus had Kemper ze eind september besteld. Toen in oktober alle horeca weer dicht moest, kreeg leverancier Tenmar veel annuleringen. ‘De persconferentie was dinsdag 13 oktober, eigenaar Marc van Hees van Tenmar belde vrijdag dat hij ze per direct beschikbaar had.’
Kemper liet zes van de kassen naar Kruisherenhotel komen en moest snel schakelen, maar het viel mooi in elkaar. Binnen Oostwegel Collection moest Château Neercanne dicht, dat heeft geen hotelkamers. Dus staat nu de brigade van lunchrestaurant l’Auberge de Neercanne (Bib Gourmand), onder leiding van chefkok Raymond Remmen, in een van de zes kassen te koken. Gastheer van l’Auberge Leo Smeijers en zijn team serveren in de andere vijf de gerechten uit.
Matinee in plaats van diner
Omdat l’Auberge een lunchrestaurant is en vanwege de regels rond het schenken van alcohol, is bij The Greenhouse gekozen voor een matinee: om 16.30 uur aan tafel, 20.00 uur klaar. In die drieënhalf uur wordt een viergangendiner geserveerd.
‘We kunnen maximaal 8 gasten per kas kwijt met de afstandsregels in gedachten: twee viertjes of drie tweetjes’, zegt Kemper. ‘In totaal biedt The Greenhouse zo plaats aan maximaal 30 gasten. We zien het echt als verlengstuk van het hotel: zo kunnen we gasten die meerdere nachten verblijven toch verschillende dineropties bieden.’
De extra vierkante meters restaurantruimte komen het hotel goed uit in coronatijd. In het bestaande Kruisherenrestaurant zijn nu 30 plekken, normaal zijn dat er 60. ‘Als we alle kamers vol hebben, zijn er 120 gasten in huis. En die kunnen nergens in de stad eten, want restaurants zijn dicht. Dus werkten we al in shifts, waardoor we met passen en meten zo’n 70 gasten per avond konden plaatsen.’
Kemper doet weinig promotie voor The Greenhouse. ‘Het is echt voor hotelgasten. We hebben op dit moment ook geen speciale arrangementen rond The Greenhouse in combinatie met een overnachting. Dat gaan we richting de feestdagen wel doen, maar dat was ook al het plan voor de horecasluiting.’
Magische sfeer
Als gasten aan tafel gaan schemert het, als ze klaar zijn is het donker. ‘De sfeer is magisch, ongeacht of het nu regent of helder is. We hebben de kassen ook minimaal verlicht. De binnenplaats was altijd al mooi uitgelicht, maar had in de winter nauwelijks functie. Nu kunnen we er mooi gebruik van maken.’
Mocht het regenen, dan zijn medewerkers voorzien van speciale regenjassen en gaan er cloches over de gerechten.
Eerder al plaatste cultureel complex Mediamatic tweepersoonskassen om geheel coronaproof in te dineren. De kassen die Kruisheren heeft geplaatst stonden onder meer ook bij pop-up-restaurant De Veldkas, maar dat is inmiddels weer gesloten.
The Greenhouse was een van Kempers laatste wapenfeiten bij Kruisherenhotel. Per 1 december zet hij zijn loopbaan bij Oostwegel Collection voort als directeur-gastheer bij Château St. Gerlach.