Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, onder meer ter compensatie van de voorraden en kosten om een gelegenheid 'coronaproof' te maken. 'Het is een fooi', vindt Won Yip.
'Je kunt op je klompen aanvoelen dat 2500 euro voor een buurtcafé welkom is, maar voor een groot bedrijf is het helemaal niks.'
Ondernemer Yip zag naar eigen zeggen na de vorige aangekondigde maatregelen eind september 30.000 euro 'verdampen' bij zijn bedrijf.
Het geld komt bovenop de al bestaande regelingen waarvan horecaondernemers gebruik kunnen maken. 'Als het kabinet al iets moet doen, is het die NOW 3 nog beter maken'. Geen van de regelingen tot nu toe voorziet in de kosten die de zaken moeten maken, aldus Yip.
Yip roept het kabinet op om maatwerk. 'Ik pleit er echt voor om net als voor de boeren een opkoopprogramma te maken. Kijk naar welke bedrijven te redden zijn en welke niet. Ga niet oneindig geld pompen in bedrijven. Je moet mensen een escape geven. Nu duw je mensen de NOW in. Die zitten straks onderhand al een jaar thuis met schulden.'
Herman Hell: 'Kabinet laat horeca vallen'
De Rotterdamse horecaondernemer Herman Hell noemt de aangekondigde extra steun 'zorgelijk'.
'Ik had niet verwacht dat het kabinet ons zo zou laten vallen. We doen een enorm offer om de volksgezondheid en de zorg te helpen.
Dat we dat moeten doen, begrijp ik. Maar ik snap niet dat de overheid niet zegt: we gaan de horeca compenseren. Blijkbaar moeten wij de rekening betalen, omdat de overheid niet snel genoeg heeft ingegrepen.'
Met de nu aangekondigde 2500 euro per bedrijf kan Hell 'amper iets betalen'. 'De grootste pijn zit 'm in het niet aanpassen van de NOW-regeling.
De rekening wordt steeds zwaarder, maar de hulp gaat naar beneden. Dat is heel onlogisch.'
KHN: 'Je zou duidelijkheid verwachten'
Ook voorzitter Maarten Hinloopen van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had verwacht dat het kabinet iets met de NOW-regeling zou doen.
'Ondernemers kunnen niet eindeloos personeel volledig blijven doorbetalen terwijl er geen werk is en daar steeds minder voor terugkrijgen', zegt Hinloopen die zelf ook horecaondernemer is. 'Die afbouw is in juli bedacht toen het nog goed ging.'
Verder vindt Hinloopen dat de regeling van de overheid meer vragen oproept dan antwoorden geeft. 'Je zou nu toch wel een keer duidelijkheid mogen verwachten. Je kan moeilijk volhouden dat we hierdoor overvallen worden, toch?'