'Ik vind dit pakket aan maatregelen onzin', zegt de Amsterdamse horecaondernemer Won Yip. 'Dat de horeca dicht moet accepteer ik, maar wel als er in de hele maatschappij wordt doorgepakt. Dus ook alle sport verbieden, een avondklok, gewoon een volledige lockdown. Alleen dan heeft het zin.' Yip sloot vorige week al een aantal zaken omdat het open houden van zijn zaken geen zin meer had.
Eerder deze avond riepen horecaondernemers Laurens Meyer, Won Yip en Martin Hinloopen op om de sluiting pas over een paar dagen in te laten gaan. 'Cafés en restaurants hebben tijd nodig om hun ingekochte voorraden op te maken.' De sluiting gaat nu in op woensdagavond 14 oktober om 22.00 uur.
Laurens Meyer
Ook Laurens Meyer, ook wel omschreven als de grootste cafébaas van Nederland, denkt dat het sluiten van de horeca weinig gaat uithalen. 'Misschien dat er door deze maatregelen even een dipje in het aantal besmettingen komt, maar als we dan weer opengaan beginnen we weer van voren af aan. Ik ben voor maatwerk in de horeca, zoals betere ventilatie en bijvoorbeeld temperatuurscans bij de ingang. Zulke ideeën hebben we ook al meerdere malen aangedragen. Corona verdwijnt niet zomaar, we moeten ermee leren leven.'
Maarten Hinloopen, voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en ondernemer op de Grote Markt, vindt het ook niet in verhouding om de horeca helemaal te sluiten. 'Maar een heel klein deel van het aantal besmettingen vindt plaats in de horeca. Maar nu het is besloten, vind ik vooral dat er goede steunmaatregelen moeten komen om ons de winter door te helpen. De horeca wordt onevenredig hard getroffen. Ondernemers hebben de bodem van hun portemonnee in zicht.'
KHN
Dirk Beljaarts, directeur van KHN, meent dat het kabinet tot deze drastische maatregel overgaat, om daadkrachtig over te komen. ‘Lege horecapleinen maken indruk.’ KHN drong aan op alternatieve, slimme maatregelen, zoals een horecabedrijf beoordelen op de functie en de activiteit, zoals eten en drinken, vergaderen of slapen. Ook wilden de brancheverenigingen een coronamaatregelentool waar ondernemers specificaties van zijn of haar bedrijf kan invullen. Denk aan het aantal vierkante meters, de regio en hoe de ventilatie geregeld is, maar ook hoe er met mondkapje om wordt gegaan en of er kuchschermen zijn.
De voorman baalt enorm van de sluiting en dat is nog zacht uitgedrukt. ‘De horeca is de enige sector die zo hard getroffen wordt. We hebben vanmiddag tijdens gesprekken in Den Haag aangedrongen op steunmaatregelen. Details hierover zijn echter nog niet bekend.’