'Centra Maastricht en Zwolle hardst getroffen door coronacrisis'

'Centra Maastricht en Zwolle hardst getroffen door coronacrisis'

De centra van Maastricht, Zwolle, Enschede, Arnhem en Drachten behoren tot de tien winkelgebieden die het meest zijn getroffen door de coronacrisis. Ook de centra van Den Bosch, Tilburg, Roermond, Goes en Leeuwarden behoren tot deze top tien.

Dat deze centra zo zijn getroffen, komt onder meer doordat ze veel horeca en modewinkels hebben. Horeca en modewinkels zijn zwaar getroffen, deels omdat mensen drukke plekken mijden en via internet spullen kopen, maar ook omdat ze bijvoorbeeld minder behoefte hebben aan een nieuwe garderobe vanwege het gebrek aan feestjes.

Auto of de fiets

Daarnaast komen mensen die naar de stad gaan nu vooral met de auto of de fiets. Steden die slecht bereikbaar zijn per auto, of hoge parkeertarieven hebben, worden daarom minder bezocht. Ook het aantal besmettingen in de regio heeft invloed: in regio’s waar corona hard heeft toegeslagen gaan minder mensen naar de stad.

Doorrekening effecten

Na doorrekening van de effecten schat Locatus dat de leegstand zal toenemen tot 9,9 procent eind 2021, tegenover 7,6 procent nu. 'Onze best mogelijke schatting is dat eind volgend jaar zo’n 21.500 panden leegstaan.' Locatus geeft wel aan dat de analyse een momentopname is. Zo is het de vraag wat er gaat gebeuren als de steunmaatregelen verder worden afgebouwd en er een tweede golf komt. 'Deze analyse is daarom een momentopname, feitelijk een thermometer die wij in de winkelmarkt hebben gestoken.'

Thuis opgelopen

Mensen die het coronavirus oplopen, worden vooral aangestoken door de mensen met wie ze samenwonen. Dat kunnen gezinsleden zijn, maar ook vrienden. Ruim 5 procent van de besmettingen werd veroorzaakt in de horeca.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.