Momenteel telt ons land 782 bierbrouwerijen volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Er kwamen dit jaar 27 nieuwe brouwerijen bij en 14 sloten de deuren. 'Dat lijkt opmerkelijk. Toch is de stijging in het aantal bierbrouwerijen te verklaren’, zegt Alain Schepers van Bierista.nl, een community van bierexperts.
De toename is vooral te danken aan huurbrouwers. Dit zijn brouwers, meestal van craftbeer, die brouwcapaciteit huren en niet hoeven te investeren in apparatuur en personeel. ‘De risico’s voor een huurbrouwer zijn stukken lager dan voor brouwers die wel investeren in een eigen locatie met een brouwketel’, aldus Schepers.
Einde aan groei
De coronacrisis heeft veel brouwerijen in problemen gebracht, ziet hij. ‘Dat geldt zeker voor brouwerijen die voor hun omzet grotendeels afhankelijk zijn van de horeca. Sommige brouwerijen verloren tot wel 90 procent van hun omzet. Door de overheidsmaatregelen kunnen ze even vooruit. De schade lijkt daardoor mee te vallen. De vrees is echter dat een aantal bierbrouwerijen wel gaat omvallen. Een tweede golf zou desastreuze gevolgen hebben.’
De coronacrisis lijkt daarmee een rechtstreekse oorzaak van de door Schepers voorziene afname in het aantal bierbrouwerijen in Nederland. Want aan de populariteit van craft- en speciaalbieren ligt het niet.
'Bier blijft onverminderd populair. Er valt zoveel te ontdekken in de Nederlandse bierwereld. Een steeds grotere groep gaat op ontdekkingstocht in bierland. Wij merken dat bijvoorbeeld aan het aantal inschrijvingen voor de Bierista Bieropleiding.'
Lagere consumptie, meer thuisgebruik
De sluiting van de horeca, het afblazen van evenementen en festivals heeft echter wel geleid tot een lagere bierconsumptie. De afgelopen maanden is er ruim 30 procent minder bier gedronken. De thuisconsumptie is juist gestegen. ‘Thuis kiezen de mensen voor meer speciale bieren. Juist in lastige tijden willen we onszelf eens extra te verwennen. Dat zien we duidelijk terug in onze community, waar veel meer bijzondere en ook duurdere bieren worden gedronken.’
Maar, benadrukt Schepers, het einde van de bierrevolutie is geen verrassing. ‘De explosieve groei in het aantal bierbrouwerijen stagneerde al de laatste jaren. Natuurlijk hield niemand rekening met dit corona-scenario. Ik hoop vurig dat er geen tweede golf komt, dat de maatregelen snel versoepeld kunnen worden en dat we met z’n allen vaak de horeca opzoeken. Dat kan de pijn verzachten en hopelijk faillissementen voorkomen.'