‘Zie het als een masterclass’, zegt Valentijn Bergers, eigenaar van The Lemon Tree. Naast het volledig verzorgde diner, krijgt de dinerende student namelijk ook uitleg over de menuopbouw, keuze voor gerechten en de toegepaste smaakcombinaties.
Bergers (26) weet nog goed hoe het was om student te zijn. ‘Zeventig uur per week zwoegen in de keuken als leerling-kok voor een maandsalaris van nog geen vierhonderd euro. En natuurlijk wil je als chef in spé leren van de grote meesters. Zodra mijn salaris gestort werd, reserveerde ik bij een sterrenzaak. Ik had een geweldige avond, keek mijn ogen uit, maar ik ging wel met lege zakken terug naar huis.’
Nu Bergers zelf aan het roer staat, wil hij de horecastudenten, van leerling-kok tot leerling-gastheer, een kans geven om voor een klein bedrag te komen proeven en te leren. ‘Het kan natuurlijk niet uit maar ik wil investeren in de toekomst, nieuw talent leren kennen en hun de mogelijkheid bieden om ons te leren kennen.’
Kijkje in de keuken
De studenten krijgen, na het tonen van hun studentenpas, een tafel aangewezen. Soms aan de chef’s table beneden in de keuken, soms boven in het restaurant of op het terras onder de citroenboom.
‘We leggen ze compleet in de watten. We nemen de tijd voor ze en nemen ze mee in onze beleving. Ze krijgen het menu van de dag, in acht gangen voorgeschoteld, met bijpassende wijnen en uitleg van de chef. Terwijl de studenten de nieuwste gerechten proeven, leggen we ze uit hoe we een menu samenstellen, waarom we kiezen voor bepaalde gerechten en smaakcombinaties. En het mooie is: ze gaan niet met lege zakken naar huis.’
Tijdens de coronasluiting bood The Lemon Tree, net als veel restaurants, maaltijdboxen voor thuis aan. Bijzonder aan de thuismaaltijden van het Deventer restaurant was dat een samenwerking was aangegaan met Soenil Bahadoer van De Lindehof** in Nuenen. De beroemde rendang van Bahadoer zat ook in de box.