De Arnhemse ondernemer Khalid Oubaha zette de brief van 7 juli op Facebook. In die brief wordt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesommeerd uiterlijk 10 juli 12.00 uur te reageren op hun eis tot versoepeling 1,5 meter-regel, anders volgt volgende week een dagvaarding.
In de brief, opgesteld en verstuurd door horeca-advocaat Raoul Meester, schetst Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoe ongelijk de regels nu zijn: 'Zo is het voor KHN onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld vijf personen uit verschillende huishoudens wel in één auto (en zonder 1,5 meter afstand) naar een restaurant mogen rijden, maar vervolgens niet aan één tafel mogen zitten in dat restaurant. Ook mag een voetbalteam op het veld fysiek contact hebben, maar als zij na de wedstrijd een biertje willen drinken op het terras dienen ze weer 1,5 meter afstand te bewaren. Vervolgens mogen de voetballers weer wel met negen personen in een personenbusje naar huis rijden.'
Hieruit blijkt voor KHN dat de voor de horeca geldende regels willekeurig, onredelijk en niet proportioneel zijn. 'Vanuit het kabinet is op geen enkele wijze deugdelijk onderbouwd waarom de voor de horeca geldende regels niet op één lijn getrokken kunnen worden met de overige geldende maatregelen. Ook wordt om onduidelijke redenen vastgehouden aan de 1,5 meter-norm voor buiten, terwijl uit wetenschappelijke onderzoeken duidelijk blijkt dat het besmettingsrisico buiten nihil is.'
Versoepeling geëist
Uiterlijk 10 juli om 12.00 uur wil - zo nodig eist - KHN een reactie van het ministerie. In die reactie moeten twee concrete toezeggingen staan:
- Aan de veiligheidsregio's moet een aanwijzing worden gegeven die ertoe leidt dat per 15 juli de regels voor de horeca worden versoepeld. Dit moet ertoe leiden dat de 1,5 meter-afstandsregel op terrassen volledig vervalt en binnen alleen geldt voor groepen vanaf 10 personen (zodat het eerder genoemde voetbalteam gewoon aan één tafel kan). Wel is KHN bereid de gezondheidscheck te blijven uitvoeren, als het ministerie daar noodzaak voor ziet.
- Er moet duidelijk worden gemaakt welke objectieve criteria worden gehanteerd om in de toekomst naar een verdere versoepeling van de regels in de horeca te gaan. Aan de hand van die criteria moet in overleg met KHN binnen 14 dagen een roadmap worden opgesteld, zodat ondernemers perspectief krijgen op die verdere versoepelingen.
Dagvaarding
Als antwoord op de sommatie in de brief uitblijft of niet bevredigend is, volgt een dagvaarding en kan een rechter zich uitspreken over de kwestie. KHN hoopt op deze manier verdere versoepeling van de beperkende maatregelen af te dwingen of op zijn minst op korte termijn een concreter tijdpad te hebben voor die versoepeling.
Khalid Oubaha heeft zich de afgelopen maanden ontpopt als activistisch voorvechter van de versoepeling van de coronamaatregelen voor de horeca.
Zelf is hij zwaar getroffen, met slechts 4 van zijn 18 zaken open. ‘Ik ben een stier, een vechter, laat niet over me heen lopen. Bij onrecht wil ik mijn recht halen', zei hij recent in een interview met Misset Horeca.
Eerder richtte hij met collegaondernemers Won Yip en Laurens Meyer al HorecaZorg op, een initiatief waarin ze aandacht vragen voor de huidige problematiek in de horeca, ontstaan door de verplichte coronasluiting.