Het arbeidscontract van de kok mag worden ontbonden vanwege een ernstig verstoorde arbeidsrelatie, oordeelde de rechtbank van Amsterdam in juni 2020. Daarnaast krijgt de ontslagen kok geen transitievergoeding en moet hij de proceskosten betalen. De boete die hij van het restaurant moest betalen is niet toegekend.
Ernstig verwijtbaar handelen
De kantonrechter is van oordeel dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de chef. De reden voor ontslag: Hij kookte tijdens zijn ziekte bij een concurrerend restaurant.
Hier zijn videobeelden van gemaakt. De man was met een schort voor aan het werk in de keuken. De rechter acht het verweer van de kok dat hij alleen maar eenmalig vis aan het maken was, niet geloofwaardig. De man zat vanwege psychische klachten thuis.
Restaurant en chef (66) leefden al langer op gespannen voet samen. Eerder hadden ze al een geschil over het aantal uren van het dienstverband.
In juli 2019 meldt de chef zich ziek vanwege psychische klachten. Op 16 januari 2020 bezoekt de chef een bedrijfsarts die noteerde dat meerdere factoren een rol spelen bij de arbeidsongeschiktheid, zowel privé factoren als werk gerelateerde factoren.
Het restaurant is – terecht – van mening dat de arbeidsrelatie ernstig en duurzaam is verstoord en de zaak heeft er geen vertrouwen meer in dat het nog goed komt. De kok weigerde eerder al instructies op te volgen bijvoorbeeld. Ook is hij al eens van diefstal van komkommers beschuldigd. De kok erkent de verstoorde verhoudingen.
Geen boete wel concurrentiebeding
Het restaurant wilde ook dat de kok een boete zou betalen voor het werk bij de concurrent. Dit heeft de rechtbank verworpen. Wel moet de chef zich voor de duur van zes maanden houden aan het concurrentiebeding. Werkt hij binnen een half jaar na zijn ontslagdatum in de keuken van de concurrent; dan kost dit hem 2500 per overtreding.
Zo bereken je de transitievergoeding
Lees ook:
Ontslag op staande voet van kamermeisjes vanwege fietsdiefstal
Serveerster ontslagen vanwege diefstal zes glazen