Tijdens een ceremonie deze week ontvingen zes Sloveense restaurants Michelinsterren: Hiša Franko van topchef Ana Roš ontving twee sterren. Eén Michelinster werd toegekend aan restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Lubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota.
Negen restaurants kregen een Bib Gourmands: Etna, Ruj, Jožef, Na Gradu, Rajh, Mahoroč, Gostilna Repovž, Gostišče Grič en Evergreen.
Onder de categorie ‘Michelin Plate’ voor veelbelovende restaurants zijn 37 Sloveense restaurants opgenomen en de ‘Michelin Sustainability Award’ voor duurzame verwerking van het voedsel – van inkoop tot het eindproduct – werd toegekend aan zes Sloveense restaurants: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera bistro Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna za Gradom (Davide Cresci) en Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).
Culinaire bestemming
Dat Slovenië nu een eigen Michelingids heeft, komt goed uit: volgend jaar is het land ‘European Region of Gastronomy 2021’. Ook profileert Slovenië zich al jaren als culinaire bestemming.
Sloveense chefs passen veelal het ‘van land naar bord’ principe toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten. Het land telt zo’n 170 typisch Sloveense gerechten, gemaakt van lokale ingrediënten als kaas, worst, honing, aardappelen, olie. Met drie wijngebieden Podrvaje, Primorska en Posavje, onderverdeeld in 14 wijndistricten, laat Slovenië zich ook als een serieus wijnland gelden, en produceert het ook oranje wijnen volgens eeuwenoude tradities.
Nu is er met een eigen rode gids ook erkenning van Michelin voor de culinaire waarde van Sloveense chefs, waarvan Ana Roš al jaren het uithangbord is, zeker sinds haar optreden in de Netflixserie Chefs Table. In 2017 werd ze bij de uitreiking van de World's 50 Best Restaurants uitgeroepen tot Best Female Chef.