Een woordvoerder van de Zusje restaurants laat weten dat de keten hoopt op versoepelingen in de persconferentie van dinsdagavond 19 mei. ‘We hopen bijvoorbeeld dat we 25 gasten per verdieping mogen ontvangen. Of per ruimte. Dat maakt het voor ons al weer iets aantrekkelijker. Onze restaurants zitten veelal in grote panden met meerdere verdiepingen.’
’t Zusje gaat nu nog uit van 30 personen tegelijk, dat betekent 25 gasten en 5 personeelsleden. Het is nog niet duidelijk of bij die 30 personen het keukenteam ook is inbegrepen bijvoorbeeld.
1,5 meter bij Restaurants 't Zusje
Hoewel ’t Zusje groot voorstander is van Smart Distancing en in een filmpje ook een passende werkwijze liet zien, gaat de keten zich aan de richtlijnen van het RIVM houden. ‘Natuurlijk houden we ons aan de regels. Het is onze wens om aan uit te serveren. We zetten dan een tweetje aan een vierpersoonstafel en viertjes bijvoorbeeld aan een zespersoonstafel en gaan op die extra, lege tafel uitserveren. Gasten geven dan zelf hun drankje en bordje aan elkaar door. Ze hoeven dus niet op te staan; dat vinden wij niet bij een avondje uit passen.’ Uiteraard zullen we de voorgeschreven maatregelen van het RIVM voor het uitserveren opvolgen.
Geen shifts
’t Zusje gaat niet werken in shifts omdat dit niet bij de formule past. ‘Wij zijn ‘avondvullend bourgondisch genieten’ en dat blijven we. We gaan gasten niet na twee uur wegsturen bijvoorbeeld. We willen zo veel mogelijk vasthouden aan dat fijne avondje uit. Ook al is het voor ons die eerste maand alles behalve rendabel. Voor ons is 25 gasten echt heel minimaal. Maar iedereen wil vooruit en hopelijk kunnen we dan half juni weer verder opschalen en per 1 juli overgaan naar 100 gasten als het virus onder controle blijft.’
14.000 Telefoontjes op eerste dag
Dat het Zusje op 4 juni heropent en niet op 1 juni, heeft niets te maken met geringe belangstelling vanuit de gasten-kant. Integendeel. Toen op 12 mei de telefonische reservering weer van start ging, belden er 14.000 mensen op de eerste dag! ‘Toen om 9 uur de lijnen open gingen belden 3.300 mensen tegelijk… Dat was overweldigend om te ervaren.’
Nieuw Zusje in Weert
Op 4 juni gaat tevens een nieuwe vestiging van start, in Weert. ‘Deze stond gepland voor april, maar dat kon natuurlijk niet doorgaan. We zijn blij dat we nu wel van start kunnen, maar dit is natuurlijk nog verre van ideaal, aldus Charlot Halmans.
Keukenteams
Alle locaties starten na de heropening met een nieuwe menukaart. De afstand in de keukens is volgens Halmans geen probleem. ‘Minder gasten betekent ook minder keukenbrigade.’
Ze laat weten dat de medewerkers niet kunnen wachten tot ze weer aan de slag mogen. ‘De restaurants zijn al sinds zondagavond 15 maart gesloten. Wij hebben in de tussentijd onze eigen Zusje Academy flink uitgebreid zodat mensen daar – online – mee aan de slag konden. Dat is heel goed opgepakt met modules over bier, wijn en thee bijvoorbeeld.’