Rutte: restaurants en cafés ook met plan niet zomaar open

Rutte: restaurants en cafés ook met plan niet zomaar open

Horecagelegenheden zoals restaurants en cafés blijven tot en met 19 mei dicht, heeft het kabinet besloten. Volgens premier Mark Rutte moet er nog best wat gebeuren voordat eet- en drinkgelegenheden de deuren kunnen openen.

Het kabinet heeft aan sectoren gevraagd om plannen in te leveren voor de zogenoemde 1,5 meter-economie. Daarin moeten branches aangeven hoe ze in hun situatie rekening houden met de anderhalve meter afstand tussen mensen die de overheid oplegt.

Het helpt als ondernemers 'hun eigen zaakje voor elkaar hebben', zei Mark Rutte op dinsdag 21 april, nadat hij de huidige maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus verlengde tot 20 mei.

Maar hij wil het 'misverstand' de wereld uit helpen dat sectoren direct open kunnen als er een plan ligt. Er spelen nog twee belangrijke zaken: Hoe zit het met de druk op de zorg? En hoeveel ruimte is er op straat? Dat zijn belangrijke voorwaarden, aldus de premier.

Strand vier 1,5 meter
Strandvier in Monnickendam.

Na de oproep van Rutte op 8 april ging de horeca massaal aan de slag met de herinrichting van hotels, cafés en restaurants. Er ontstond ook veel discussie over de winstgevendheid van horeca met 1,5 meter afstand, los van sfeer en de beleving van gastvrijheid. Strandvier in Monnickendam liet met een persbericht en foto's weten: 'Premier Rutte, wij kunnen open!' Maar ook dit horecabedrijf moet net als alle collega's in ieder geval wachten tot 20 mei.

Horeca niet open

Rutte kan zich goed voorstellen dat mensen hadden gehoopt dat de maatregelen die tot 28 april liepen, zouden worden beëindigd en dat ondernemers weer aan de slag konden gaan. Maar de afbouw moet ‘stap voor stap’ worden geregeld, zegt de premier. ‘De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander.’

Reactie KHN

KHN snapt dat de volksgezondheid nu het allerbelangrijkste is, maar noemt de verlenging van de maatregelen tot 20 mei toch een teleurstelling. De maatregelen die nu sinds zondagavond 15 maart gelden, hakken er namelijk hard in bij ondernemers. De horeca snakt dan ook naar verlichting van die maatregelen. ‘Wij denken dat Nederland ook snakt naar ontspanning die de horeca kan bieden,’ aldus KHN.

Ook het verbieden van evenementen waarvoor een vergunning nodig is tot 1 september, noemt KHN begrijpelijk, maar een grote teleurstelling. ‘Wel biedt deze beslissing in ieder geval eindelijk meer duidelijkheid.’

De brancheorganisatie heeft ook al aan protocollen gewerkt om open te kunnen zijn met inachtneming van de 1,5 meter-economie. KHN hoopt op een reactie van de overheid om die plannen voor half mei vorm te kunnen geven zodat de sector mogelijk dan weer open kan. ‘We gaan keihard door met de voorbereiding voor de dag waarop er een versoepeling van maatregelen voor de horeca komt.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.