Maatregelen verlengd: horeca tot en met 28 april gesloten

Maatregelen verlengd: horeca tot en met 28 april gesloten

De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven gelden tot en met 28 april. Zo blijven de scholen en de horeca tot die tijd dicht. Dat meldt premier Rutte tijdens de persconferentie op dinsdag 31 maart.

Het is geen zekerheid - zelfs verre van - dat het pakket van tafel gaat na april. 'Ook na 28 april gaan we nog niet terug naar de normale situatie. Daarna gaat niet alles meteen open, maar gefaseerd', meldt Rutte. 'Dus ga ook geen plannen maken voor de mei vakantie.' Voor nu blijft de horeca gesloten tot en met 28 april. Restaurants en cafés in Nederland zitten sinds zondagavond 15 maart verplicht op slot. Thuisbezorgen en afhalen is wel toegestaan mits de richtlijnen van het RIVM nageleefd worden. Het beraad van meest betrokken ministers gaat daarbij af op het advies van de wetenschappers van het zogeheten OMT.

Maatregelen nog zeker drie weken van kracht

Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. Ook bijvoorbeeld sportclubs, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni. Gemeenschappelijke ruimtes op vakantieparken - waaronder douche en toiletvoorzieningen - moeten ook sluiten.

Scholen blijven door de verlenging tot en met de meivakantie gesloten. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, zegt Rutte. Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt. Hugo de Jonge van Volksgezondheid: 'De zorg moet het aan blijven kunnen en we zien dat de druk op de ziekenhuizen toeneemt. We houden afstand, minstens anderhalve meter. Maar we zijn misschien wel dichter bij elkaar dan ooit.'

Horeca gesloten tot en met 28 april

Kracht van Nederland

Rutte omschrijft dit als één van de heftigste periodes buiten oorlogstijd. 'We kunnen dit alleen met z'n allen doen. De kracht van Nederland is dat mensen snappen dat dit nu nodig is.'

Noodmaatregelen

Nederlandse banken hebben duizenden steunverzoeken van noodlijdende ondernemers ontvangen wegens de coronacrisis. Vooral retail- en horecaondernemingen kloppen aan voor hulp, geven meerdere banken te kennen. Banksteun is  een steeds vaker gezochte oplossing voor horecaondernemers. Meerdere banken zegden bijna twee weken geleden toe ondernemers zes maanden uitstel te geven voor het aflossen van lopende leningen.


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.