‘Amsterdam laat in 2019 maar een bescheiden groei zien in kerncijfers als bezetting, gemiddelde kamerprijs, omzet per kamer in het hostelsegment’, zegt Patrick Mayock, Senior Director Research & Development bij onderzoeksbureau STR. ‘Maar dat is niet verrassend gezien de maatregelen die de stad neemt om overtoerisme een halt toe te roepen.’
De stijgende vraag naar budgetovernachtingen vlakt volgens STR nog altijd niet af, ondanks dat toeristen meer en meer worden verleid buiten Amsterdam te verblijven. Met het aan banden leggen van hotelontwikkeling en dus het terugdringen van de groei in het aanbod van hostels, krijgen operators de kans de prijzen te verhogen.
STR vergelijkt in een rapport de hostelmarkt in vier Europese steden: Amsterdam, Berlijn, Londen en Edinburgh. Amsterdam heeft van deze vier met 35,31 euro de hoogste ADR (Average Daily Rate – gemiddelde kamerprijs). Dat is ruim 11 euro hoger dan de andere drie.
Ook de RevPAB (Revenue Per Available Bed – omzet per beschikbaar bed) is in Amsterdam het hoogst: 28,14 euro.
Toch zijn de groeipercentages van de stad bescheiden in vergelijking met Londen en Berlijn, waarbij vooral Berlijn eruit springt met een ADR die in 2019 bijna 5 procent hoger ligt dan het jaar ervoor.
Voor 2020 kijkt Mayock met interesse naar markten als Amsterdam en Londen. ‘Ik ben benieuwd welke effecten we van politieke keuzes als Brexit en het hotelbeleid in Amsterdam gaan zien. Deze twee markten kunnen daar de gevolgen van merken. In Amsterdam zal vooral de hoge toeristenbelasting bovengemiddelde impact hebben in het budgetsegment.'