Chabber lijkt in basis veel op bestaande platformen zoals Temper. Volgens woordvoerder Sem van Meurs is er echter één groot verschil. ‘De freelancers die het platform gebruiken, staan bij Chabber onder contract. Het zijn dus geen zelfstandigen. Via Chabber zijn de freelancers bijvoorbeeld verzekert voor aansprakelijkheid. Ze behouden wel hun flexibiliteit omdat ze zelf kunnen reageren op shifts en dus zelf hun uren bepalen.’
Chabber werkt met nuluren contracten, zo kan de freelancer flexibel zijn in de (hoeveelheid) shifts waarop hij/zij reageert. Er is geen sprake van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wel bouwen freelancers bij Chabber aan hun pensioen. Dit gebeurt na 26 weken, wat overeenkomt met de richtlijnen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans.
Tekort aan horecapersoneel
Volgens Chabber kunnen platformen en flexwerkers een oplossing bieden voor het tekort aan werknemers in de horeca. Ondernemers kunnen zo bijvoorbeeld tijdelijke drukte opvangen. ‘Omdat wij een contract bieden aan de freelancers zorgt dit voor veiligheid en commitment. Ook kunnen de werknemers via ons trainingen of cursussen volgen.’
Ondernemers betalen voor een freelancer via chabber 2,50 euro per uur extra bovenop het uurtarief. Ook rekent het platform 5 euro servciekosten per freelancer.
Het platform schrijft op haar website: ‘Je betaalt je eigen werknemers en chabbers gelijk. Daarom stellen we je in staat om het uurloon (+ vakantiegeld) te kiezen wanneer je een job creëert. We voegen een vast uurtarief van €2.5/u toe, en servicekosten van 5 euro per chabber.
De servicekosten stijgen naarmate een job later wordt gepost. Vanaf vier dagen voorafgaand aan de start van een job stijgen de kosten met 5 euro per dag, en ze kunnen maximaal 25 eiro bereiken in het scenario waarin een job binnen 24 uur vóór de start wordt geplaatst.
Tot nu toe is Chabber in Nederland alleen actief geweest op het Amsterdam Dance Event, waarbij freelancers aan het werk waren bij de festivals DGTL, Audio Obscura en STRAFWERK.
Iemand vast in dienst
Chabber brengt 130 euro in rekening als een bedrijf een freelancer in dienst wil nemen.
Platform Temper is recent begonnen met het aanbieden van een aansprakelijkheidsverzekering. Deze sluiten de zzp'ers optioneel af, per shift. De meerkosten hiervoor betalen de zelfstandigen uit eigen zak.