2e ronde Café Top 100 2019: Noord-Holland, Rotterdam en Nijmegen heersen

2e ronde Café Top 100 2019: Noord-Holland, Rotterdam en Nijmegen heersen

De eerste ronde van de Café Top 100 2019 is achter de rug. Vakjuryleden hebben alle cafés die zich ingeschreven hebben bezocht. 125 cafés gaan door naar de 2e ronde. De meeste cafés komen uit Noord-Holland en Zuid-Holland. Kijkend naar de steden steken Rotterdam en Nijmegen qua aantal cafés ver boven de rest uit.

De vakjuryleden van de Café Top 100 zijn op pad geweest, hebben hun rapporten ingeleverd, deze zijn nagekeken en beoordeeld door de hoofdjury. Kortom: ronde 1 van de Café Top 100 2019 zit erop.

Alle deelnemende cafés hebben bericht gekregen of ze door zijn of niet naar ronde 2, waarin de mystery guests de cafés zullen bezoeken. 125 cafés zijn door naar die tweede ronde. Die komen uit alle windstreken, alle twaalf de provincies zijn vertegenwoordigd. Maar Noord-Holland springt er bovenuit met 25 cafés, op de voet gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 24 en 22 zaken.

Nijmegen en Rotterdam meeste cafés in ronde 2

Kijkend naar de steden springen er twee uit: Rotterdam en Nijmegen. Deze steden hebben respectievelijk 10 en 8 cafés in de tweede ronde. Op gepaste afstand volgen Amsterdam, Delft, Groningen, Den Bosch en Maastricht met 4 cafés en Arnhem en Haarlem met 3 zaken bij de laatste 125.

MH Cafe top 100 2018

Café Top 100 2019

In ronde 2 wordt de top 125 opnieuw bezocht, dit keer door een mystery guest. Dit bezoek zal onaangekondigd en anoniem plaatsvinden. Mystery guests zijn getrainde gasten die beoordelen door de ogen van de consument. De mystery guests worden ingezet door een bureau dat gespecialiseerd is in kwalitatief onderzoek met mystery guests. 

Mystery guests zijn getraind: voordat ze op pad gaan moeten ze een proefbezoek doen”

Ook de mystery guests zijn geïnstrueerd en geijkt. Iedereen die zich bij het bureau inschrijft, moet een proefbezoek doen. De kwaliteit van de proefrapportage bepaalt of men überhaupt verder mag in de aanmeldingsprocedure. Eenmaal aan de slag wordt ieder rapport dat ingeleverd wordt beoordeeld. Voor de Misset Top 100’s moeten mystery guests een extra test doen.

De 2e ronde loopt van 28 augustus tot begin oktober. Alle deelnemers krijgen na ronde 2 bericht of ze wel of niet tot de Top 100 behoren. Als je tot de Top 100 behoort, ontvang je ook een uitnodiging om met het gehele team naar het event te komen op maandag 18 november 2019. De voorlopige top 5 krijgt een belletje van de hoofdjury met de aankondiging van het hoofdjurybezoek.

Yves Mullenders, (Foto: Marcel van Hoorn), biertappen, dag van het bier, café top 100

Bruincafé-grandcafé

De Café Top 100 gaat in 2019 voor het eerst bruincafés en grandcafés apart beoordelen. Er zal wel één lijst verschijnen, maar cafés worden op deze manier beter beoordeeld op de zaken die ze zijn. Hoe gaat dat in z’n werk en waar let de jury op bij welk type café?

Bij bruincafés weegt de factor 'bier' zwaarder, bij grandcafés 'eten'”

Of een café als grandcafé of als bruincafé beoordeeld wordt, dat bepaalt een café helemaal zelf. Bij het inschrijvingsformulier geeft de ondernemer zelf aan of hij een grand- of een bruincafé heeft. Op basis daarvan krijgt het jurylid de vragen te zien voor die categorie. Veel vragen zullen hetzelfde zijn: zo dient de gastvrijheid, de netheid, het uitserveren en meer van dit soort onderdelen uiteraard in elk café top te zijn. Maar besloten is dat bij bruincafés de nadruk iets meer op bier gelegd wordt en dat bij grandcafés het eten een iets grotere rol zal spelen.

Bierkaart versus drankkaart

Als een jurylid een bruincafé jureert zal hij -in tegenstelling tot bij een grandcafé- de bierkaart beoordelen. Is er voldoende variatie binnen het segment bier (denk aan brouwer, lokaal, seizoen), is er keus uit meerdere 0.0% bieren en ook: is er voldoende keus borrelhapjes (niet alleen frituur) en is die keuze origineel (streekproducten, specialiteiten etc.).

Preuf en proatlokaal De Klep in Venlo. Medewerker achter de tap, Café Top 100, Dag van het Bier

Bij een grandcafé komt bovenstaande vraag niet aan de orde. Daar let een jurylid van de Café Top 100 meer op drankkaart. Is er voldoende variatie binnen de segmenten bier/wijn/mixdrank/frisdrank/koffie, past de kaart, gelet op assortiment en presentatie, past binnen het totale concept en is er qua eten voldoende keus en aandacht voor allergieën en dieetwensen. Ook hier wordt gelet op originaliteit: zijn er bijvoorbeeld streekgerechten of een specialiteit van het huis.

In beide bovenstaande gevallen wordt ook de kennis van de medewerker getest. Wat weet hij/zij van de drank, wordt er aan upselling gedaan en krijgt een jurylid correct en passend advies.

Perfect Serve

Hetzelfde maar toch ook weer anders beoordeeld: krijgt een jurylid de perfect serve? In een bruincafé betekent dat: gebruik van viltjes, beeldmerk naar de gast toegedraaid (zowel bij viltje als glas). Maar ook: hoe is de schuimkraag, de temperatuur en hoe krijg je het uitgeserveerd. Bonuspuntje voor een zoutje of iets dergelijks bij het bier.

Bruincafés en grandcafés vormen samen wél één Café Top 100”

Die perfect serve wil de jury ook terugzien bij een grandcafé. Hierbij moeten deelnemers denken aan het gebruik van viltjes en ijs (indien nodig). Maar uiteraard ook hier dient correct uitgeserveerd te worden. Beeldmerk naar de gast toegedraaid, schijfje limoen, koekje bij de koffie etc.

Afruimen en bonnetje

Verder wordt in beide type cafés opgelet of er goed en tijdig afgeruimd wordt. Bij een grandcafé wordt beoordeeld of tafels met een dienblad worden leeggehaald. Bij een bruincafé zal de jury opletten of er niet te lang te veel glazen op de bar wachten op een spoelbeurt.

Cafe Top 100 glazen spoelen, spoelbak, spoelen

Tot slot wordt er bij het afrekenen gelet of er bij een grandcafé gevraagd wordt of de gast een bonnetje wenst. Bij een bruincafé is dat minder een gewoonte. Daar kan een extra punt gescoord worden met een zoutje of iets dergelijks bij het bier.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.