Hotelschool The Hague doet onderzoek naar voedselverspilling

Hotelschool The Hague doet onderzoek naar voedselverspilling

Docent drs. Anna de Visser-Amundson van Hotelschool The Hague heeft van het ministerie van OCW subsidie gekregen om landurig onderzoek te doen naar consumentengedrag en voedselverspilling. Met de uitkomsten kan ook de horeca haar voordeel doen, meent de hotelschool.

'Met mijn onderzoek ga ik op zoek naar een commerciële en schaalbare oplossing die kan bijdragen aan minder voedselverspilling’, zegt De Visser-Amundson. ‘Dat is hard nodig om zo ook een breder publiek te interesseren voor zogenoemd gered voedsel (voedsel dat normaliter weggegooid wordt). Een mooie, perfect ronde groene appel is bijvoorbeeld verleidelijker dan een vervormde, minder fraaie appel. Hoewel de smaak precies hetzelfde is.’

'Vanzelfsprekend gaan we ook op de Hotelschool bewust om met eten, onder meer in onze restaurants. Zo maken we bijvoorbeeld heerlijke en gezonde tomatensoep van tomaten die normaal weggegooid zouden worden. Ik hoop dat niet alleen consumenten, maar ook voedselbedrijven en brancheorganisaties, zoals MVO, Koninklijke Horeca Nederland en overheidsinstanties (o.a. ministerie LNV) met de uitkomsten van het onderzoek hun voordeel kunnen doen.’

Drijvende kracht

Regine von Stieglitz, Voorzitter College van Bestuur van Hotelschool The Hague, is trots op de promotiebeurs voor drs. De Visser-Amundson. 'Zij is de drijvende kracht achter het ‘Food circularity’ programma dat we twee jaar geleden zijn gestart op de Hotelschool.’

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild: ieder jaar zo’n 1,3 miljard ton voedsel, waarvan alleen al in Nederland 700 miljoen kilo. De horeca is een van de grootste verspillers met zo’n 51 miljoen kilo (14 procent van het totaal).

‘Dat kan en moet volgens ons dus anders’, zegt Von Stiegilitz. ‘Daartoe verrichten we niet alleen onderzoek, maar ontwikkelen en onderzoeken we beleid voor onze restaurants en ontplooien we verschillende initiatieven, zoals de uit onze studenten samengestelde Food Rescue Teams die inmiddels al bijna 40.000 kilo voedsel gered hebben. We leveren als Hotelschool de toekomstige managers die een verschil maken in de hospitality industry dankzij meer betrokkenheid bij de bewuste inkoop van voedsel en het tegengaan van verspilling. Onze ambities komen voort uit onze visie en strategische doelstellingen, waarmee we een directe bijdrage willen leveren aan de United Nations Sustainable Development Goals. Uiteindelijk moet ‘food circularity’ in de hospitality industry deel uitmaken van ons dagelijkse doen en laten.’

Promotiebeurs

Anna de Visser-Amundson heeft de ‘NWO Promotiebeurs voor leraren’ ontvangen voor haar onderzoek ‘From Waste to Taste’. Dit doctoraatsonderzoek (onder supervisie van Prof. Dr. Mirella Kleijnen van VU Amsterdam) biedt een vervolg op bestaand onderzoek over ‘consumentengedrag en voedselverspilling’ en draagt bij aan het creëren van een vollediger beeld van food circularity binnen de huidige literatuur.

Naast De Visser-Amundson ontvingen nog eens 31 leraren uit verschillende disciplines en opleidingen in Nederland de promotiebeurs uit handen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Met deze beurs, die in 2011 in het leven is geroepen door het ministerie van OCW, kan onderzoek gefinancierd worden en krijgen leraren de kans zich verder te ontwikkelen. Jaarlijks wordt in totaal 9,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dergelijke promotietrajecten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.