Culinary Team Nederland pakt zilver op WK koken

Culinary Team Nederland pakt zilver op WK koken

Nederland is tweede geworden tijdens de Culinary World Cup in Luxemburg. Weke tien chefs kookten mee in deze landenklasse en wat bereidde het Nederlandse kookteam?

De tien Nederlandse chefs kookten op zondag 25 november in de klasse Warme Keuken en hoorden maandag 26 november 2018 hun positie. Ze werden tweede achter Denemarken. Woensdag 28 november komt Nederland nogmaals uit, dit keer in de klasse ‘koud buffet’.

Het team vertrok vrijdag 23 november naar Luxemburg om te strijden om de Villeroy & Boch Culinary World Cup. Ze moeten alleen Denemarken voor laten gaan. Derde werd Maleisië.

Chefs Culinary Team Nederland

Alfred van Dijk - Het oude Dykhuys
Tom Lamers - De Kromme Dissel
Dennis van den Beld - Het Roode Koper
Gerben Land - Sligro
Jordy van Ettinger - Aan de Poel
Jeroen Heemskerk - Huize van Wely
Damian Moes - Kasteel de Vanenburg
Ibo Bagiran - Sogno
Bert van Manen (coach)
Waldrik Kremer - Sogno

Wedstrijdeisen en regels

Warme keuken – Restaurant of Nations
De participerende nationale teams moeten een driegangenmenu voorbereiden: er moeten 110 borden worden klaargemaakt, zodat de bezoekers van de Culinary World Cup het voorbereidings- en kookproces kunnen waarnemen. De borden zullen geserveerd en verkocht worden in het ‘Restaurant des Nations’.

Menusamenstelling:

Eerste gerecht: een warm of hoofdzakelijk warm bereide vissoort en/of schelpdier en/of vis- en schaaldieren met bijgerechten.

Tweede gerecht: een warm bereide vleessoort en/of gevogelte en/of vlees van wild met bijgerechten.

Derde gerecht: een dessert van verschillende texturen en temperaturen.

Nederland maakte:

Rouleaux van snoekbaars en coquille, gamba, compote van komkommer, wortel en een vinaigrette van passiefruit:


Anjou duif gekookt op het karkas, met een bonbon van de organen, gekonfijte bonen, spelt, kleurrijke groente in een eigen jus


Yoghurt mousse met mango, pistache, citroen en vanille-kaneel

Internationale jury

Het beoordelen van de borden door de internationale jury vindt plaats tijdens het opdienen. Wat inhoudt dat vier borden beoordeeld zullen worden per gerecht, zonder dat het team mag bepalen welke borden dat zijn. De punten waarop de jury haar beoordeling zal baseren, zijn: mise-en-place (voorbereiding), hygiëne, werkvaardigheden en -technieken, keukenorganisatie, bediening, presentatie (bij elkaar 50 punten) en smaak (50 punten).