IJzerhard heet het bier van Oproer en Karel 5, en is een andere benaming voor het kruid verveine. Samen met water, mout, hop en gist, is verveine het vijfde ingrediënt van het bier. Vito Reekers, Chef de Cuisine van Restaurant Karel 5, kwam met het idee om dit kruid te gebruiken en Oproer heeft ermee geëxperimenteerd. Van de verveine uit de kruidentuin van Karel 5 is een thee gemaakt, wat de basis vormt voor de IPA.
IJzerhard IPA
De naam IJzerhard is niet alleen gekozen vanwege de verveine, maar ook doordat de naam past bij de historie van het kloostercomplex uit 1348 waar Karel 5 tegenwoordig in is gevestigd. Eeuwen geleden werd hier ook al bier gebrouwen door ridder-broeders. Zij vonden het drinken van bier betrouwbaarder dan het drinken van water.
Het bier lag opgeslagen in de tongewelven, dit zijn nu de zalen Caves Caroli. In deze zalen zal op 9 september het bier met genodigden gelanceerd worden. Het bier zal vanaf die datum verkrijgbaar zijn bij Karel 5, Oproer en diverse slijters en andere horecazaken in Utrecht.