'Ik zag het op Facebook voorbijkomen. Ben toen snel naar andere sites gegaan om te kijken om het klopt. En ook daar stond het', zegt chef-kok Hette Hettema enthousiast. 'Drie minuten nadat ik het wist belde één van de eigenaren Nikki van Dijk, mij. Ook zij had het totaal niet verwacht.' Vanavond gaat het team van Ayla de notering in de Bib Gourmand-gids vieren met champagne. 'We hebben nu nog geen idee wat dit gaat doen met de zaak. Het is in ieder geval heel erg goed nieuws.'
Ayla opende een jaar geleden de deuren in Rotterdam. Hettema hanteert een snel wisselende kaart met mediterrane gerechtjes die allemaal in het midden van de tafel geserveerd worden. 'We serveren dus niet echt een menu. Maar je kan dus wel gerechten bij elkaar zoeken waardoor je voor minder dan 37 euro een voor-hoofd en nagerecht hebt.'
Over Ayla
Bij Ayla gaat het om huiselijke sfeer en persoonlijke service. Met de basisspirits van Rutte (een jenever, gin en wodka) maakt het barteam unieke eigen sterke dranken. Van een whisky geïnfuseerd met geitenboter tot een gin met rozenwater en gedroogde munt. Snelle service is het handelsmerk, een cocktail heb je binnen 5 minuten op tafel en een gerecht binnen 10 minuten. Reserveren in deze grote zaak (150 couverts en straks nog 100 couverts buiten) is niet mogelijk.
De inrichting van de hand van Mehdi Le Mair bevat elementen van verschillende culturen en heeft met teksten op de muren en graffiti een beetje een underground karakter. Roeland Flierman van Mess omschrijft het als een ‘eclectische mix met invloeden uit Casablanca, Beiroet, New York en Barcelona’. Mehdi le Mair (FG Foodlabs, The Suicide Club) ontwierp een betoverende smeltkroes van culturen. Nagenoeg elk onderdeel in Ayla is handgemaakt door kunstenaar Joost Goudriaan en zijn team, Niels Bakkerus en Studio Olivier.
Over Bib Gourmand
In het nieuwe Bib Gourmand-boekje staan 135 Nederlandse zaken die door Michelin bezocht en gekeurd zijn en die een volledig menu aanbieden voor maximaal 37 euro. Nederland telt 20 nieuwe zaken met een Bib Gourmand. De gids verzamelt restaurants die bij de inspecteurs van de Michelingids in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden allemaal een volledig menu aan (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro.