'De wijn is misschien nu nog niet verkeerd, maar over een half jaar of een jaar kan de wijn toch om zijn', zegt directeur Peter Harkema tegen 1Limburg. De directeur is bezig met de schade in kaart te brengen na de grotbrand. Eerder liet hij weten dat deze vermoedelijk in de tonnen loopt. ‘De keuken, de diepvries, de koeling, de patisserie, de wijnkelder, de feestgrot en de lounges zijn onbruikbaar. Volgens de mannen van de brandweer zit alles onder een grote vieze bruine drab. Pak alleen al de wijnkelder, alle flessen die daar liggen hebben kurken die ook ademen.'
Wijndeskundige
Het restaurant heeft informatie ingewonnen bij wijndeskundigen in Frankrijk. 'Wat roet en pek doet met wijn is niet goed natuurlijk', aldus de directeur. Die roet en pek nestelen zich volgens de deskundigen samen met een olie-achtige stof in de minimale ruimte tussen de kurk en de fles, daardoor wordt de wijn aangetast.
Brand
De brand brak donderdagavond 20 juli uit in 800 kuub hooi in de grotten bij Kanne. De rook kwam via de grotuitgangen en de luchtgaten boven de grotten weer naar buiten. Het vuur ontstond volgens Belgische media op vijf plekken in de grot, vlakbij de ingang aan de Belgische kant, in het dorpje Kanne. Iets verderop, nog net in Maastricht, ligt Château Neercanne, het internationaal befaamde restaurant. Rook, roet en pek sloegen neer in de ondergrondse ruimten, vernielden elektronische apparatuur en spaarden de wijnkelder niet.
Chateau Neercanne is onderdeel van de Oostwegel Collection.