De brand brak donderdagavond uit in 800 kuub hooi in de grotten bij Kanne. De rook kwam via de grotuitgangen en de luchtgaten boven de grotten weer naar buiten. Het vuur ontstond volgens Belgische media op vijf plekken in de grot, vlakbij de ingang aan de Belgische kant, in het dorpje Kanne. Iets verderop, nog net in Maastricht, ligt Château Neercanne, het internationaal befaamde restaurant. Rook, roet en pek sloegen neer in de ondergrondse ruimten, vernielden elektronische apparatuur en spaarden de wijnkelder niet. Naast de rook hing er ook veel koolmonoxide, die toegang tot de grotten onmogelijk maakt. Neercanne is in zak en as. Tientallen gasten moesten afgebeld worden.
Schade
'Volgens experts zijn de bijgebouwen door de roet- en geurvorming minstens tweeënhalve maand niet bruikbaar', vertelt directeur Peter Harkema tegenover de krant De Limburger. De schade loopt vermoedelijk in de tonnen. 'De keuken, de diepvries, de koeling, de patisserie, de wijnkelder, de feestgrot en de lounges zijn onbruikbaar. Volgens de mannen van de brandweer zit alles onder een grote vieze bruine drab. Pak alleen al de wijnkelder, alle flessen die daar liggen hebben kurken die ook ademen. Dus die kunnen we ook allemaal afschrijven.'
'Situatie vraagt om ondernemersschap'
Desondanks blijft de directeur positief. 'In de 33 jaar dat mijn vrouw en ik deze zaak runnen mag de diskjockey zaterdag voor het eerst in het château zelf draaien. Dus dat is een primeur. Daarnaast vraagt deze situatie om echt ondernemerschap en zullen we gewoon een beetje gas moeten geven.'
Brandweer
De brandweer staakt sinds zaterdag definitief pogingen om het vuur in de grotten bij Maastricht te blussen. Ze laat het vuur gecontroleerd uitbranden. Het besluit kwam nadat overleg met specialisten uitwees dat verdere bluspogingen te gevaarlijk zijn. 'We kunnen er geen mensen naar binnen sturen', zei de woordvoerder.
De brandweer was in de vroege zaterdagochtend uit veiligheidsoverwegingen al gestopt met het blussen van de grote hooibrand in de grotten bij Maastricht. Door het vernevelde bluswater werden de temperaturen te hoog en er stortten weer mergelstenen naar beneden, waarop de brandweer zich terugtrok.
Chateau Neercanne is onderdeel van de Oostwegel Collection.