In deze serie slurpt Ilja slakken, eet hij schapenhersens en knabbelt hij varkensoren. Als ultieme torturetest zet hij zich aan het eten van Frankrijks meest gevreesde specialiteit, de Andouillette, een sterk geurende worst van varkenspens. Voor de bijpassende wijnen gaat Gort in de Provence op bezoek in de wijngaard van de Legion Etrangère.
Oorsprong Bouillabaisse
In de Provence is het doel om de oorsprong van de befaamde vissoep 'Bouillabaisse' te achterhalen. Zo eet de wijnkenner de oorspronkelijk armeluissoep thuis bij een visser, en in het beroemdste bouillabaisserestaurant van Marseille eet hij de luxe miljonairsversie.
Kip der kippen
Op zoek naar de duurste kip van Frankrijk leert een sterrenkok die boer is geworden Gort dat je de beste Coq au vin maakt met een hoogbejaarde haan. Voor de echte 'Poule de Bresse' neemt hij een kijkje in de keuken van Georges Blanc, de driesterrenchef die zijn imperium grondvestte met zijn geheime recept van deze 'kip der kippen'.
Gort à la Carte is vanaf 4 april april wekelijks te zien om 19.25 uur op NPO 2.