'Ik werd er zelf emotioneel van toen ik die vaststelling deed. Al wil ik niet als een verbitterde man overkomen', zegt de tv-kok tegen het Belgische dagblad Het Nieuwsblad. Horeca Vlaanderen noemt het dan ook geen verrassing dat steeds meer sterrenchefs naast hun toprestaurant een 'bijzaak' openen.
Torenhoge kosten
Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, zegt tegen de kant een duidelijke trend te zien. ‘Meer topchefs beginnen naast hun zaak nog een brasserie of een bijzaak. De lijst wordt elk jaar langer.’ Volgens hem is dat een gevolg van de torenhoge kosten waarmee restaurateurs te kampen hebben. ‘Amper één op de vier sterrenchefs kan zeggen: het loont de moeite om mijn restaurant open te houden.'
Rode cijfers
De jaarrekeningen bewijzen dat, zo meldt Het Nieuwsblad verder: van de twintig toprestaurants in België zitten zes sterrenzaken in de rode cijfers. Amper vier maken winst. 'Meer topchefs zoeken naar een oplossing. En die vinden ze in een kleinere zaak', besluit Vanheusden.