Belgisch frietkot cultureel erfgoed

Belgisch frietkot cultureel erfgoed

Het Belgische frietkot is in Vlaanderen erkend als cultureel erfgoed. Belgische 'frituurders' startten eind vorig jaar een petitie die de Belgen zowel ...

De Vlaamse minister van Cultuur, Joke Schauvliege, heeft inmiddels ingestemd met het plan om frietkotten te erkennen als cultureel erfgoed. Volgens haar stelt de erkenning de Vlaamse traditie veilig. Eenzelfde verzoek is nu ingediend bij de Waalse en Duitstalige regering.

De frietkotcultuur in Vlaanderen draait niet alleen om het ambacht van friet bakken, maar om de hele frietbeleving, zo stelde de club Navefri, de beroepsvereniging van Belgische frituurders.

'De frituur is één van de weinige zaken waar iedereen in België het over eens is: zonder kunnen we niet leven', aldus Navefri. 'Frietjes halen bij het frietkot is een levende traditie die nostalgie, genot en geborgenheid oproept.'

Nu de frietkotten in Vlaanderen erkend zijn als cultureel erfgoed, zal Navefri een dergelijk verzoek ook indienen bij de Waalse en Duitstalige regering.

Uiteindelijk doel van Navefri is om met het frietkot ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO te komen, melden Belgische media.