Om te kunnen concurreren met bijvoorbeeld de GGD schroeft hij het minimumloon op naar €13. ‘We moeten de jongelui weer terugwinnen,’ zo motiveert hij zijn besluit. ‘Mijn collega’s vinden me soms irritant. Maar ik wil daarentegen geen freelance krachten inhuren tegen absurd hoge tarieven.'
De ervaren ondernemer – hij is al 13 jaar eigenaar van The Bing – heeft voor nieuwe mensen een uitgekiend (betaald) inwerkprogramma.
Weekendtoeslag en zomerbonus
De weekendtoeslag past Van Anholt (46) al geruime tijd toe. ‘Het personeelstekort speelt al langer natuurlijk, zeker op het strand. Door de goede beloning en het bieden van leuk werk, wil ik mensen aan ons binden.’
Door zijn jongste bedienden meer te betalen in het weekend, kwam hij met zijn vaste team in de knel. ‘Hen wilde ik ook iets extra’s bieden. Dus dat wordt de zomerbonus. Die moeten we nog uitwerken maar we zullen ergens tussen 10 en 20 procent extra uitkomen. We moesten even wachten op de nieuwe cao voor de horeca.’
Werf met een salaris inclusief vakantietoeslag en vakantidagen.
Meer tips van collega's vind je hier >>>
De ondernemer maakt liever geen gebruik van uitzendbureaus of platform-freelancers. ‘Die tarieven zijn enorm hoog en vaak is het niet zeker welke kwaliteit je in huis haalt. Soms heel goed, soms niet. Plus een medewerker bediening die komt voor €25,- per uur kan ik nooit aan me binden.’
Inwerkprogramma
De Beachclub-eigenaar zet sterk in op het zelf opleiden van personeel. ‘Iemand zonder ervaring die hier komt werken, staat eerst twee dagen in de spoelkeuken, dan twee dagen in de keuken, twee dagen achter de bar, twee dagen in de bediening. Dit allemaal met een buddy en de laatste twee dagen kan hij of zij zelfstandig aan de slag voor de functie waar hij op solliciteerde. De collega die fungeert als buddy beoordeelt de nieuwkomer. Is hij geschikt? Of kunnen we hem geschikt maken? Zo krijgen de nieuwe mensen direct een idee van het gehele bedrijf, kunnen ze overal bijspringen als dat nodig is en belangrijker nog: krijgen ze respect voor elkaars werk.’
Sporters in de horeca
Het liefst neemt Van Anholt sporters aan. ‘Zij hebben discipline en kennen het opereren in een team.’ Om hen te motiveren nieuwe collega's mee te nemen, werkt hij met een aanbrengbonus van 50 euro. Om toch met minder mensen te kunnen werken heeft Van Anholt daarnaast zijn kaart verkleind en maakt hij wat meer gebruik van halffabricaten. ‘Procedures zijn eenvoudiger met iets simpeler gerechten.’