'Te vroeg om iets te zeggen over heropening in december'

'Te vroeg om iets te zeggen over heropening in december'

Het is te vroeg om concreet iets te zeggen over het wel of niet heropenen van restaurants half december. Dit laat een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken weten aan Misset Horeca.

De woordvoerder kan berichten die eind vorige week naar buiten kwamen over een mogelijke heropening van restaurants half december niet bevestigen. ‘Valse hoop wekken, willen we niet. We zijn in gesprek met de sector. Maar heropening is van zo veel factoren afhankelijk dat ik nu niet een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ kan afgeven op de vraag of restaurants half december weer open kunnen.’

'Segmentering naar activiteit'

Haar formele reactie: ‘Op dit moment wordt in samenwerking met de horecasector en MKB-Nederland besproken of het met inachtneming van de maatregelen mogelijk is om bepaalde horeca-activiteiten toch veilig te kunnen laten plaatsvinden, zodra het epidemiologische beeld dat weer toestaat.’

‘Daarbij valt te denken aan een segmentering naar activiteiten of typen, die handhaafbaar, uitvoerbaar en uitlegbaar is, en zonder dat groepsvorming, contactmomenten en reisbewegingen te veel toenemen. Bij handhaafbaarheid geldt dat er zoveel mogelijk wordt uitgegaan van zelfregulering door de sector (dus de ondernemer is zelf primair verantwoordelijk voor de naleving van de coronamaatregelen).’

‘Het is nog te vroeg om hier verder op vooruit te lopen,’ besluit ze. ‘Helaas. Ik snap dat er behoefte is aan duidelijkheid. Maar die kunnen we nu niet afgeven. Het onderwerp staat heel vaak op de agenda en we melden het zeker als de duidelijkheid er wél is.'

Horeca wil juist duidelijkheid

Horecaondernemers hebben juist zo'n behoefte aan duidelijkheid. Ondernemer Ron Blaauw deed hiertoe eerder al een oproep en vorige week besloten veel chefs - wat het kabinet ook besluit - om niet open te gaan met Kerst. Juist omdat de voorbereidingstijd te kort is, het team duidelijkheid wil en ze zelf ook inzetten op afhaalmenu's en boxen.

Inzet KHN

De inzet van KHN is er nog steeds op gericht dat zo snel mogelijk - bijvoorbeeld medio december - alle horeca op een verantwoorde manier open kan. Met werkbare voorwaarden. 'Wij hebben met partners MKB Nederland en VNO-NCW en diverse ministeries gesproken over een slim plan hoe de horeca gefaseerd op een veilig manier open kan,' laat een woordvoerder weten. 'Op dit plan kan in de komende tijd worden voortgeborduurd, zodat er niet maar één knop is om aan te draaien (open/dicht).'

Hoe het zit met de praktijkproeven die vorige week zouden worden opgestart, blijft een beetje in het midden. 'De fieldlabs an sich zijn niet hét slimme plan, het is slechts een onderdeel daarvan. De uitkomsten kunnen – ongeacht wanneer deze binnenkomen – van waarde zijn. Ze staan dus nog steeds op de planning maar het is echter nog niet bekend wanneer deze van start gaan.


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.