Michiel van der Eerde runde Restaurant C vijf jaar lang, in een pand aan de Wibautstraat in Amsterdam-Oost. Hij had op deze locatie eerst al een Baut vestiging.
Nick van der Meer, commercieel verantwoordelijk voor de horecagroep van Michiel van der Eerde, laat weten aan Misset Horeca dat er al langer wordt nagedacht over een andere invulling van het pand. ‘Corona heeft het iets versneld.’ Wat het nieuwe concept precies gaat inhouden wil Van der Meer nog niet zeggen.
'Te groot voor fine dining'
De locatie aan de Wibautstraat (700 vierkante meter) is volgens het management van de horecagroep met de naam Gaserop te groot voor alleen fine dining ‘De locatie verlaten we niet. We gaan er volgend jaar een ander concept starten, met een commerciëler model. Met C halen we op dit moment, en met de verwachting voor het komende jaar, te weinig omzet uit onze vierkante meters. We zitten hier wel op een A-locatie en de huur is stevig. Er komt een all-day concept, dat vanaf lunch tot de late uurtjes moet gaan draaien. Dus lunch, borrel diner en dan nog een borrel, zeg maar.’
C in de ijskast
Het concept van Restaurant C verdwijnt in de ijskast. ‘Het heeft zeker nog bestaansrecht, maar dan op een kleinere locatie.’ Van der Meer denkt niet dat het concept direct na 20 december heropent op een andere, kleinere, plek in de stad. ‘Het team zal deels weglekken, omdat zij andere ambities hebben.'
Corona
Hoewel de plannen dus al even op de plank liggen, kon Van Eerde het nog niet over zijn hart verkrijgen om C te stoppen. ‘Het ging ook nog lekker en we schreven zwarte cijfers. Corona veranderde dat. 40 procent van onze omzet bij C kwam uit de private dining, zakelijke groepen. En dat valt door corona allemaal weg. Net als feesten en partijen.’
Martijn van Steijn: Closing menu
Restaurant manager Martijn van Steijn noemt het geen ondoordachte beslissing en sluit daarmee bij Van der Meer aan. ‘De service die wij hier draaien past gewoon niet meer bij de locatie.’ De laatste maanden van Restaurant C aan de Wibautstraat gaat hij zich inspannen om gasten een top-avond te laten beleven. ‘Het voelt niet als een definitief afscheid. Alleen een einde van een hoofdstuk. We maken er het beste van met een speciaal Closing Menu. De beste gerechten, de beste dranken van vijf jaar C. De mensen die nu komen, hebben een superavond! Ik hoop dat we snel meer dan dertig gasten per avond kunnen verwelkomen.’
Van Steijn heeft voor zichzelf al wel besloten niet mee te gaan naar het nieuwe concept. ‘Ik ambieer een hoger niveau. Er lopen gesprekken, maar meer kan ik daar nog niet over zeggen. Tot eind december zet ik me in voor C.’
Arnout van der Kolk, chef van C en daarvoor sous bij Ciel Bleu** weet nog niet wat hij gaat doen.