Kabinet negeerde advies OMT openhouden restaurants

Kabinet negeerde advies OMT openhouden restaurants
(c) Foodlovestories.nl

Een advies van het Outbreak Management Team (OMT) - de belangrijkste adviseur van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus- om restaurants open te houden, is genegeerd door het kabinet. Het OMT wilde een onderzoek naar het openhouden van restaurants.

Het OMT kwam maandag bijeen, en besloot dat de meeste eet- en drinkgelegenheden dicht moeten om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar bood een opening voor restaurants.

Beslissing kabinet

Het kabinet besloot dinsdag toch eet- en drinkgelegenheden te sluiten. Maar het OMT was van mening dat restaurants mogelijk wel open kunnen blijven als een gezondheidscheck werd uitgevoerd en gasten 1,5 meter afstand konden houden. Dat schrijft het OMT in het vannacht gepubliceerde kabinetsadvies, dat gisteren werd gegeven. Besmettingen in de horeca vinden vooral in cafés plaats, en in mindere mate in restaurants.

Onderzoek openstelling restaurants

Openstelling van restaurants kon onderzocht worden als de bediening mondkapjes of zogenoemde faceshields gebruikt. Er mogen dan niet meer dan vier gasten aan een tafel zitten en het restaurant moet 'bij voorkeur' om 22.00 uur dicht. Ook zou de tafel dan maar één maal per avond bezet mogen worden.

Of het kabinet alsnog gaat kijken of restaurants open kunnen blijven, is nog maar de vraag. Premier Mark Rutte gaf dinsdag in zijn persconferentie nog aan juist te werken aan eenvoudige regels. Het kabinet schrapte juist uitzonderingen, bijvoorbeeld voor bepaalde culturele instellingen. De vraag is daarnaast of het juridisch wel mogelijk is om onderscheid te maken tussen restaurants, restaurant-cafés en cafés. In bijvoorbeeld Parijs kiezen ze echter al voor dit beleid: de restaurants zijn daar open, terwijl cafés zijn gesloten.

Reactie KHN

Dirk Beljaarts corona convenant
Dirk Beljaarts, directeur van KHN.

Dirk Beljaarts, directeur van KHN, heeft hier vol onbegrip kennis van genomen. 'De horecabranche verkeert op dit moment in zwaar weer en met deze maatregelen wordt de sector nodeloos onderuit gehaald, terwijl er volgens het OMT dus blijkbaar andere scenario’s mogelijk waren.

Besmettingen horeca

Het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week 1,8 procent. KHN: 'Het is dan ook opvallend dat de horeca telkens de hardste klappen krijgt; voor de horecaondernemers voelt deze sluiting dan ook als een straf. Een gedegen wetenschappelijk onderbouwing vanuit het kabinet van deze én de vorige maatregelen ontbreekt nog steeds.'

KHN wil om tafel

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Het is onbegrijpelijk dat het kabinet het OMT advies in de wind heeft geslagen. Als sector geven wij al langere tijd aan dat er slimmere maatregelen mogelijk zijn, waarbij er gekeken wordt naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij. Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus KHN wil deze week nog met het kabinet om tafel om te kijken hoe we zo snel mogelijk op een slimme manier horecaondernemers weer de ruimte kunnen geven om te ondernemen.'

Alternatieve maatregelen

KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW dienden afgelopen week al een plan in bij het Ministerie van Economische zaken. Dat plan stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, waarbij er kritisch wordt gekeken naar functies/activiteiten per type bedrijf. Hierbij is een coronamaatregelentool - waarbij horecaondernemers hun activiteit invullen, wat resulteert in specifieke maatregelen voor zijn individuele bedrijf - een wenselijke en zeer welkome oplossing. De individuele bedrijfsmaatregelen kunnen ‘mee ademen’ met de huidige situatie in het land zoals die nu met de routekaart is gepresenteerd. KHN roept het kabinet op de gepresenteerde routekaart aan te vullen met sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf die effect sorteren. Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn.

Steunpakket

De gevolgen van de horecasluiting zijn enorm; vier weken sluiten betekent een omzetverlies voor de horeca van 2 miljard. Naast sectorspecifieke slimme maatregelen roept KHN het kabinet dan ook dringend op om ondernemers financieel tegemoet te komen en per direct met aanvullingen te komen op het huidige steunpakket 3.