Peter Klosse reageert met 'knuffel' op recensie De Echoput

Peter Klosse reageert met 'knuffel' op recensie De Echoput

Peter Klosse, smaakprofessor en eigenaar van De Echoput in Hoog Soeren, reageert met een digitale knuffel voor zijn team op de slechte recensie die het restaurant kreeg in de Volkskrant. Het restaurant kreeg  het rapportcijfer 5.

Peter Klosse geeft alle koks, gastheren en gastvrouwen van Nederland een digitale knuffel. ‘En in het bijzonder die van de Echoput. Jullie werken keihard met liefde en passie en verdienen onze steun. Soms zit het tegen. Dat kan gebeuren. Dan is het extra vervelend als er een journalist onbarmhartig haar mening spuit,’ zegt Klosse. Zijn reactie krijgt veel bijval uit de branche.

‘Haal vreugde uit de dagelijkse complimenten die jullie krijgen, leer van fouten en ga vooral door met ons mooie vak en de nieuwe ontwikkelingen daarin. Juist in de laatste drukke weken van het jaar met superveel, superblije gasten.’

De Knuffel van Klosse

Peter Klosse laat desgevraagd weten dat hij de post schreef vanuit betrokkenheid. 'Kritiek hebben mag. Daar zeg ik ook niets over. Ik schrijf ook niet dat de Volkskrant niet deugd. Maar ik vind dat een krant ook verantwoordelijkheid heeft. Als een medewerksters die net bij ons begonnen is, zich vergist en zegt: goedemiddag in plaats van goedenavond, moet je dat dat opschrijven? Of als ze peterseliewortel en mierikswortel door elkaar haalt?  Moet je dan niet hoor en wederhoor plegen? En dat het 's avonds donker is op de Veluwe? Wat heeft dat met de Echoput te maken.'

'Positief signaal'

'Ik wilde een positief signaal uitsturen naar niet alleen mijn medewerkers, maar naar alle hardwerkende mensen in de horeca. De mensen verdienen dat. Het is een fijne sector om in te werken. Respect is op zijn plaats. En ik ben ook heel blij dat iedereen mijn reactie zo positief oppakt.'

Karel Klosse, de zoon van Peter, heeft de dagelijkse leiding over het bedrijf. 'We zijn een familiebedrijf waarin we allemaal met hart en ziel werken. Het hele team. Dit raakt ons dan ook. En daarom vond ik die knuffel gepast.'

Recensie Volkskrant

Hiske Versprille noteert in de Volkskrant dat er onzorgvuldig en liefdeloos gekookt wordt bij De Echoput. Ze geeft een 5. Haar conclusie: ‘Het is verontrustend en frustrerend om te moeten constateren dat dit roemruchte restaurant inmiddels zo bedroevend weinig kwaliteit biedt. Onbegrijpelijk dat in een zaak die zo’n geschiedenis heeft en ook nog nauw verbonden is aan de belangrijkste smaakopleiding van Nederland zó onzorgvuldig en liefdeloos wordt gekookt. De lichten zijn nog aan bij de Echoput, maar er lijkt niet echt meer iemand thuis.’

Bijval voor Peter Klosse

De reactie van Klosse (die hij postte op Facebook en Linkedin) wordt door branchegenoten gewaardeerd. Er is veel respect en waardering voor de manier waarop Klosse reageert. Net als hij vallen mensen over de toon van de recensie.

Petro Kools (Davinci* Maasbracht)
Groot Gastheer Peter - man met Smaak - en groot voorbeeld voor velen. Mooi verwoord dikke knuffel van Margo en mij.

Gert-Jan Sieremans (chef-kok)
‘Mooi bericht voor iedereen met horecapassie’

Bas van Kranen (chef-kok, Bord’eau*)
Bijzonder!

Marja Reitsma (Reitsma Seafood)
Een prachtig stuk! Een dikke knuffel terug, voor jullie 65 jaar kwaliteit. En een extra knuffel voor je wijze manier van reageren op dit absolute laagtepunt van recenseren.

Bert-Jan Hoekjen (Eigenaar Bistro Oale Ste)
Goed gedaan

Luuc Koldenhof (eigenaar Gelateria - Cafe bar Maxim's)
Respect en een diepe buiging voor de Echoput, voor jou en het team dat al jaren een prima leerschool is voor talenten in de horeca. Top!

Loek Bastin (hoofd sommelier La Butte Aux Bois (B)
Dank je wel!

Jeroen Tromp (chef-kok Verkadefabriek)
Respect. Succes alle koks van de Echoput. Stay Strong.

Ron Keijsers (WMF Koffie)
Artikel gelezen. Dit heeft niks met kritiek te maken maar is pure afzeikerij. In en in triest wat en op welke manier hier geschreven is.

Nel Schellekens (chef-kok)
Goud! Van-kop-tot-kont-knuffel voor allemaal vanuit Winterswijk! Zoals ze hier zeggen: ‘Holt de rug recht, de kop d'rveur en benen d'r onder. Deurgaon.’

Robert Jeurissen (restaurateur)
Jullie zijn een culinair instituut, neem je teflon houding aan en laat het van je afglijden, al snap ik heel goed dat het jullie raakt, en ook pijn doet, pijn omdat je zo hard moet werken om elke dag goed te zijn. Maar weet, je hebt een recensie gekregen, weliswaar in een topkrant, mijn krant, maar beoordeeld door iemand die geen topzaken kan beoordelen, tenminste dat haal ik er nu wel uit, na ruim een jaar. Rug rechten, en weer door! Ajax en PSV spelen ook wel eens een mindere wedstrijd.

Leestip:

Hiske Versprille 'Wat is een 9 waard als onvoldoende niet mag' (juni 2018)