Servais Tielman daagde de voormalige eigenaar Hans van Wolde voor de rechter. Tielman stelt dat sprake is van verborgen gebreken aan het pand en eist financiële compensatie. Doordat verkeerde leidingen zouden zijn gebruikt in het pand, springen de waterleidingen om de haverklap waardoor de keuken ernstige waterschade heeft opgelopen. Ook komt het regelmatig voor dat de stroom in het pand uitvalt, wegens elektronische problemen, zo meldt Tielman. Tielmans advocaat diende een bijna 400 pagina tellend dossier in waarmee hij zegt aan te kunnen tonen dat Van Wolde heeft geweten van de lekkages. Volgens de advocaat van Van Wolde is het echter lastig om daar objectief over te oordelen, omdat niet goed meer is vast te stellen wie waarvoor verantwoordelijk is in de loop der jaar, zo meldt Chapeaumagazine. Mede omdat het restaurant diverse installateurs en technische adviseurs heeft gehad. Te gecompliceerd voor een kort geding, zo liet de rechter daarover doorschemeren. Om tot in detail vonnis te kunnen wijzen, zou dan ook een bodemprocedure moeten worden gestart.
'Lege dop'
'Ik raad u ernstig aan om er zelf proberen uit te komen, want als ik binnen een week vonnis moet wijzen, dan zou dat weleens voor een lege dop, in plaats van een half gevuld ei kunnen zorgen', sprak de voorzieningenrechter. De rechter meldde daarnaast dat als de zaak goed onderzocht wordt, het in een bodemprocedure nog wel twee jaar kan duren voordat vonnis wordt gewezen. 'Daar wordt ook niemand beter van.'
Hans van Wolde stelde daarop voor een bedrag van 200.000 euro te betalen. 'Niet om schuld te erkennen, maar om een streep onder de affaire te willen zetten.' Servais Tielman liet eerder aan Misset Horeca weten een schadevergoeding te eisen van tussen de 600.000 en 800.000 euro. Op de zitting meldde zijn advocaat - met in zijn achterhoofd de woorden van de rechter - genoegen te willen nemen met 300.000 euro.
Samen om tafel
Tielman nam de zaak over voor 1,7 miljoen euro. Een half miljoen euro moet nog worden betaald aan Van Wolde. Om Tielman tegemoet te komen, wil Van Wolde daar nu twee ton van in mindering brengen. Voor de overige drie ton loopt nog een regeling, waarvan de eerste termijn is verstreken zonder dat aan de betalingsverplichting werd voldaan. Van Wolde steekt de opbrengsten van de verkoop van Beluga in zijn nieuwe project Brut 172. Het is dan ook van groot belang dat de twee partijen er samen uitkomen, zowel voor de huidige exploitatie van Beluga als voor de realisatie van Van Woldes nieuwe project, zo ziet ook de rechter.
Wanneer de twee partijen er samen niet uitkomen, dan komen ze op 31 december weer samen in de rechtbank.