Jacob Jan Boerma: 'Restaurant De Leest is 17,5 jaar lang ons kind geweest, het waren mega intensieve jaren die uiteindelijk eind 2013 leidden tot een derde Michelinster. Het was knallen tot op het bot, maar het was het meer dan waard. Ooit begon deze droom bij mijn ouders op de achterbank van de auto: ik wil sterren koken. Die droom is meer dan uitgekomen, in 2020 zit ik 30 jaar in het vak, maar nu is het tijd voor een mooie verandering.' Medewerkers van restaurant De Leest zijn zeer recent op de hoogte gesteld van het nieuws over de sluiting.
Nieuwe culinaire uitdaging
Boerma: 'Wij zijn toe aan nieuwe culinaire uitdagingen. Wij willen onze kennis en expertise graag inzetten om een andere weg in te slaan en wij willen ook vooral meer tijd aan onze jonge zoon Senne besteden. Het sluiten van de Leest geeft ons de vrijheid hiervoor, tevens om andere concepten te gaan creëren. Begin 2020 opent dan ook ons eerste conceptrestaurant in Amsterdam.' RTL nieuws meldt dat in maart een pizzazaak wordt geopend. 'Er komen pizza's die iedereen kent, maar: Wij gaan iets met de korst doen wat nog nooit iemand heeft gedaan. Een ster zal die zaak niet krijgen', vervolgt de topchef. 'Dat moet ook niet, want de pizza's moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Ooit zal er ook wel weer een restaurant komen waar we zullen gaan voor een ster.' Ook zullen wij internationaal onze vleugels gaan uitslaan', vervolgt de chef-kok.
Michelin
Boerma vervolgt: 'De Nederlandse gastronomie heeft de afgelopen jaren een wereldwijd podium gekregen dankzij Michelin. Ook wij hebben dat podium mogen krijgen, waarvoor wij Michelin enorm dankbaar zijn. Tevens ben ik er ook enorm trots op dat de Nederlandse gastronomie dat internationale gezicht heeft gekregen, waar we in ons vak allemaal hard voor werken en dat succes is nog lang niet ten einde.'
In een reactie op de aangekondigde sluiting liet de Michelingids aan het restaurant weten: 'De sterren van De Leest eren uw knowhow en de vrije expressie van uw keuken. Wij respecteren de vrije keuze van een ondernemer. Overal ter wereld is lef een kenmerk van grote culinaire figuren', aldus directeur Gwendal Poullennec. 'Onze inspectieteams hebben uw keuken met veel genoegen zien evolueren, hebben jongeren ontdekt die door u zijn opgeleid, en werden net als de andere gasten met gepaste attentie behandeld.'
Historie
Restaurant De Leest opende zijn deuren in de zomer van 2002 en behaalde binnen 5 maanden de eerste Michelinster, een tweede Michelinster volgde in 2007 en uiteindelijk de grote internationale erkenning: een derde Michelinster volgde eind 2013. Tevens behoorde de Leest in al die jaren tot de top in de landelijke en Internationale gidsen. De Leest is een van de 123 restaurants in de wereld met drie Michelinsterren en ooit het vierde restaurant die deze erkenning heeft gehad in Nederland.
Boerma is sinds september 2017 ook verantwoordelijk voor de culinaire invulling van Parc Broekhuizen in Leersum en het bijbehorende sterrestaurant Voltaire. Op 30 april 2016 opende The White Room, het restaurant in het NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam dat in december 2017 werd bekroond met een Michelinster. Jacob Jan Boerma heeft hier ook zijn naam als signature chef aan verbonden.