Na 50 inschrijvingen en een theorietest streden bij het ROC Mondriaan in Den Haag op maandag 9 september 10 kandidaten in de finale van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019. Ze maakten een garnalencocktail 3.0 (tafelbereiding) en een cocktail met Hennessy Cognac. Ook stonden ze oog-in-oog met de jury voor een interview. De winnaar wordt 28 oktober bekendgemaakt tijdens de lancering van de Lekkker gids voor 2020. De winnaar krijgt niet alleen een wisselbeker maar ook een fles Hennessy Paradis Imperial twv 1235 euro en een geldprijs van 2500 euro. Ook mag de beste kandidaat naar Chateau de Bagnolet, Frankrijk.
Finalisten Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019
Anne Nijhoff – Fizzy – Epe (24)
‘Mijn moeder was jarig en haar gasten hebben alleen maar garnalencocktail gegeten’…, zegt ze lachend. ‘Ik vind het fantastisch om mee te doen. Ik houd van nieuwe dingen ervaren en leren en dat kan in dit gezelschap natuurlijk heel goed. Bediening is echt een ondergeschoven beroep. Gasten ervaren een totaalplaatje als ze je restaurant bezoeken. Ik krijg nog echt te vaak de vraag of dit mijn bijbaan is.’
Tim Wellenberg – Hannninkshof – Enschede (26)
Voor mij is deze wedstrijd een maatstaf. Ik wil weten waar ik sta. Mijn opleiding zit erop en ik heb meegedaan aan Skills Heroes en Talent van de Toekomst. Maar je ben nooit uitgeleerd in dit mooie vak. Daarnaast zien nog te weinig mensen het als een vak. Ik vind dat er niets mooiers is dan gasten een fijne tijd bezorgen.’
Pauline Wiskerke – De Kromme Watergang - Hoofdplaat (22)
‘Mijn garnalencocktail 3.0 was zo klassiek als maar zijn kan. Dat zie je nergens meer. Ik heb ongepoeierde garnalen meegenomen uit zeeland. Ik wil laten zien hoe leuk mijn vak is. Mijn vriendinnen snappen soms echt niet waarom ik zo veel uren maak en altijd in het weekend werk. Maar ik vind het zo leuk! Ik wil niet doodongelukkig op een kantoor werken en dan om 17 uur naar huis gaan…’
Corine Vink – Amused – Hardenberg (22)
‘Deze wedstrijd is een mooie uitdaging. Gastvrijheid is echt mijn ding en ik wil er heel erg graag verder in groeien. Ik heb de Academie voor Gastronomie gedaan van Peter Klosse en ik ben nu net begonnen aan de opleiding Vinologie. Ik ga een dag per week naar school. Ik heb in mijn garnalencocktail tempura verwerkt, een rouleaux van avocadocreme en natuurlijk Hollandse garnalen. Dat heb ik helemaal uit elkaar gehaald en los geserveerd.’
Iris Volgers – Prinsenhof – Groningen (26)
‘Ik doe mee omdat ik wil doen wat ik leuk vind. Gastvrijheid is een heel mooi beroep! Helaas kwam ik bij het uitserveren van de garnalencocktail een beetje in tijdnood. Mijn keuze voor de wijn had ik wat beter willen toelichten bijvoorbeeld.’
Stefan Emmen – Zarzo – Eindhoven
Stefan Emmen heeft als voordeel dat hij bij Zarzo al heel veel ervaring op heeft gedaan met het maken van cocktails. Na afloop van zijn bereiding van de garnalencocktail is hij ‘redelijk tevreden’ over zijn eigen prestaties. Het ging goed. Het was wel spannend natuurlijk en je moet maar afwachten hoe de jury oordeelt.’
Lisa Hu – Grand Plaza – Eibergen (23)
'Een lastige wedstrijd. Ik heb zelf niet veel ervaring met het maken van cocktails. Maar ik heb mijn stinkende best gedaan. Deze dag is gewoon heel leuk. Ook spannend hoor om mee te doen tussen al die kanjers. '
Daphne Kolk – Huis ter Duin – Noordwijk (20)
‘Tijdens de mice en place van de garnalencocktail vroeg de jury me van alles: waarom hiervoor gekozen, waarom dit gedaan, hoe bedacht. Best spannend hoor als Cees Helder op je vingers kijkt. Ik was binnen de tijd en ook de tafelbereiding voor Cees Helder en Annelies Pijper van De Lekker ging goed.’
Marvin Walraven – Restaurant Smink – Wolvega (26)
Naast het optreden op de finaledag heeft de jury de tien kandidaten ook in hun bedrijf bezocht. ‘Een groot verschil. Daar ben je op je gemak. Hier in Den Haag is het een nieuwe omgeving. Zien de kandidaten elkaar ook presteren,’ zo zegt jurylid Nadine Mögling van Restaurant Jef op Texel.
Ivar Roerink – De Swarte Ruijter – Holten (26)
De Hennessy Gastvrijheidsprijs stamt uit 1999. De wedstrijd wordt nu gedragen door de Alliance Gastronomie, JRE, Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants. Patrick van Zuiden is voorzitter. Het is nu echter wel een open wedstrijd die ook toegankelijk is voor niet-leden van een van deze vier clubs.
Jury Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019
- Edwin Raben – juryvoorzitter en wijndocent
- Bob Bron – algemeen directeur Moet Hennessy
- Cees Helder – de eerste driesterrenchef van Nederland
- Willem Kool – Telegraaf
- Nadine Mögling – SVH Meestergastvrouw Bij Jef
- Marc van Gulick – voorzitter Alliance Gastronomique
- Rik Jansma – voorzitter JRE
- Frank Visser – Les Patrons Cuisiniers
- Michael Hu – Fine Eastern restaurants
- Sebastian van Zuiden – oud-winnaar
- Annelies Pijper – hoofdredacteur Lekker
Foto's The Click Company