Rijks Restaurant heeft er inmiddels een traditie van gemaakt; internationale topchefs die naar Amsterdam komen om samen met chef de cuisine Joris Bijdendijk te koken. Het afgelopen jaar gaven onder meer Tim Raue, André Chian, Nick Bril en Virgilio Martinez acte de presence. In januari 2017 werd het 'gastkokjaar' afgetrapt toen Fergus Henderson van het Londense St. John kwam koken. In april en mei vinden nieuwe edities plaats met respectievelijk Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah van restaurant Locavore op Bali en Dan Hunter van het Australische restaurant Brae
Lees ook het grote Joris Bijdendijk interview: 'Succes Rijks niet durven dromen'
Locavore: Aziatische, lokale topgastronomie
Chefs Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah zijn op 21, 22 en 23 april te gast bij Rijks Restaurant. Hun zaak Locavore op Bali, was in februari van dit jaar nog de Snelste Stijger in de Asia's 50 Best Restaurants, toen het 27 plekken steeg naar plaats 22. De naam Locavore verwijst naar het concept dat gaat over lokaal eten. Van rauwe Balinese abalone tot Sumbawa oesters. Samen met executive chef Joris Bijdendijk wordt een lunch- en dinermenu gecreëerd en geserveerd tijdens het driedaagse evenement Rijks x Locavore.
Internationaal gelauwerde Dan Hunter
Ruim een maand na het bezoek van de mannen van Locavore komt, op 28 mei, de Australische topchef Dan Hunter naar Rijks Restaurant voor een '4-hands lunch and diner event'. Tijdens zijn bezoek presenteert Hunter zijn boek Brae, vernoemd naar zijn restaurant in Australië en uitgegeven door Phaidon. Hunter maakte carrière in enkele van de meest befaamde restaurants ter wereld. Zo was hij chef-kok bij Mugaritz in Spanje, dat plek nummer 7 van The World’s 50 Best Restaurants 2016 bekleedt.
Lees ook: Joris Bijdendijk over Michelinster: 'Helemaal gelukkig'
Rijks Restaurant
Het in 2014 geopende Rijks Restaurant heeft inmiddels een keur van internationale topchefs mogen begroeten. Daarnaast wist chef de cuisine Joris Bijdendijk eind 2016 een Michelinster toevoegen aan zijn cv. De Amsterdammer vraagt daarnaast geregeld aandacht voor eten dat verspild wordt, waaronder paardenvlees en geitenbokjes. In dat licht organiseert Rijks Restaurant op zondag 16 april het Geitenbokjesdiner. Het relatief grote restaurant, gelegen in een vleugel van het Rijks Museum, mocht in 2016 zo'n 53.000 gasten begroeten.