In eerste instantie hadden Jonnie en Therese Boer de link nog niet eens gelegd met hun eigen bedrijf. ‘Maar Arjan (Arjan Bisschop - red), Joris (Joris Peters - red) en Adrian (Adrian Zarzo - red) stonden later bij elkaar en toen hadden we het pas door. Dat is wel heel mooi hoor. Prachtig eigenlijk. Voelt wel goed.’
Ook Mike Vrijdag van De Strandlodge uit Winterswijk was heel kort actief in de keuken van De Librije. ‘Een korte stage.’
Boer: 'Die chef was net zo verward op het podium als wij destijds toen we onze eerste ster kregen. Totaal niet op gerekend. Ik voelde echt weer wat ons toen overkwam.'
Opleiden nieuwe mensen
Het opleiden van jonge mensen gebeurt bij De Librije volgens Boer ‘in eerste instantie voor je eigen zaak. Zodat ze het in Zwolle goed doen. Maar je weet dat een aantal toch gaat, en dan kunnen ze het maar beter goed doen,’ lacht Jonnie Boer. ‘Maar als een oud-werknemer van ons een leuk steakhouse begint, ben ik net zo trots hoor,’ voegt de driesterrenchef toe.
Rogvleugel bij De Swarte Ruijter
De ster voor Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter in Holten vindt Boer ‘verdiend’. ‘Daar eten wij zelf samen met onze kinderen regelmatig. Goede keuken. Had daar eigenlijk vorig jaar al een ster verwacht. Toen dacht ik nog: zal Michelin dat wel in de gaten hebben? Erik heeft een gerecht met rogvleugel. Dat is echt super. Dat eet ik zelf graag.’
Niet in debat met Michelin
Boer had zelf wat meer ontwikkelingen in Amsterdam verwacht. ‘Die stad is booming. Ik dacht dat Michelin wel weer een leuk adresje gevonden zou hebben, dat ik nog niet ken.’ Karig wil Boer de stand van zaken - ‘maar’ één nieuw restaurant met twee sterren - niet noemen. ‘Integendeel. 107 restaurants in bezit van 1 of meer sterren. Dat is hartstikke goed. Daar mogen we trots op zijn. Een mooie prestatie. En met Michelin moet je toch niet in debat gaan. Zij vellen hun eigen oordeel en dat doen ze goed.’