Booking.com ontslaat wereldwijd kwart personeel

Booking.com ontslaat wereldwijd kwart personeel

Booking.com gaat tot een kwart van al zijn werknemers ontslaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat heeft de topman van de boekingssite Glenn Fogel dinsdagochtend gemeld aan zijn personeel.

Bij Booking.com, dat van oorsprong een Nederlands bedrijf is, werken ruim 17.000 mensen. 5500 van hen werken op het hoofdkantoor in Amsterdam. Een woordvoerder laat weten dat er ook in Nederland ontslagen gaan vallen. In de komende weken moet duidelijk worden welke afdelingen, landen en hoeveel werknemers precies worden getroffen.

Booking ligt al langer onder vuur. Hotels hekelen de hoge commissies die het bedrijf rekent op een reservering, tot wel 20 procent van de prijs. Onder het grote publiek deed de houding van het bedrijf in de coronacrisis het imago van Booking.com geen goed.

Zo werd duidelijk dat het bedrijf aanspraak maakte op fors staatssteun in de NOW-1 regeling, terwijl het - deels over de rug van ondernemers - miljardenwinsten maakte. Zakenblad Quote meldde dat het bedrijf via gunstige regelingen met de Belastingdienst de afgelopen jaren bijna 1,8 miljard euro belastingvoordelen genoot.

Dat, en de houding van Booking, schoot onder meer KHN in het verkeerde keelgast: ‘Booking.com toonde nagenoeg geen begrip voor de hoteliers en gebruikte deze periode vooral om haar eigen kasstroom op gang te houden', zei KHN-directeur Dirk Beljaarts daar eerder over. Hij riep toen op om voorwaarden te verbinden aan overheidssteun aan het bedrijf. Daarop besloot Booking geen aanspraak te maken op verdere steun.

Vorige maand bleek dat Booking uiteindelijk zo'n 61 miljoen euro loonsteun kreeg, en daarmee na KLM en NS de grootste ontvanger was van het Nederlandse steungeld. Zonder de steun was het aantal getroffen werknemers waarschijnlijk nog groter geweest, stelt een woordvoerder. Het management van Booking.com kondigde eerder aan een vijfde van het salaris in te leveren, in aanvulling op de salarisbeperkingen die het bestuur zichzelf daarvoor al had opgelegd.

De flinke banenvermindering bij Booking is vergelijkbaar met die van andere reisplatforms, die ook zwaar lijden onder de crisis. Huizenverhuursite Airbnb en platform TripAdvisor meldde eerder al dat zij eveneens afscheid nemen van een kwart van het personeel.


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.