Harrie de Jong wist in 2016: hij moest óf zijn hotel grondig renoveren en uitbreiden om zo een nieuwe weg in te slaan, óf de boel nog 10 jaar op dezelfde manier draaiende houden waarna het bedrijf als een nachtkaars zou uitgaan. Hotel Brinkzicht was een nogal ouderwets, klein dorpshotel: vitrage voor de ramen, op weekdagen regelmatig geen gasten. De Jong wilde meer. Wereldser ook. Hij wilde nieuwe energie in zijn bedrijf brengen. Doorpakken en nog 10 jaar vlammen. Hij investeerde €3 miljoen, waarbij hij naast het gerenoveerde hotel meteen een nagelnieuw restaurant met een bowlingkelder bouwde. ‘Het interieurdesign is on-Drents. Als je er wielen onder zou zetten en naar Amsterdam rijdt, zou het daar niet misstaan.’
Van een gezapig dorpshotelletje heeft De Jong nu een bruisend modern multifunctioneel bedrijf gemaakt – of eigenlijk twee: hotel Brinkzicht en restaurant-bowling Het Meer. Midden januari heropende hij, na een intensief verbouwingstraject van 2 jaar, waarin het hotel uiteindelijk slechts 5 weken dicht was. ‘We hebben iets neergezet waar behoefte aan was in de regio. Op een woensdag begin februari, normaal de rustigste tijd van het jaar, hadden we 110 restaurantgasten en alle bowlingbanen bezet.’
Hij ziet in de regio meer hotels zoals het zijne: kleine familiehotels waar de bedrijfsvoering voortkabbelt, en die stiller en stiller worden als er niets gebeurt. ‘Wil je als horecabedrijf in deze regio overleven, dan moet je doen wat wij hebben gedaan.’ Hij ziet graag dat er meer horeca bij komt. Er staan paar mooie panden beschikbaar, laat er maar een hotel en een grand café bij komen, vindt De Jong. ‘Reuring zorgt voor reuring, daar worden we allemaal beter van.’
Er is zoveel moois in dit stuk van Nederland, vindt hij. ‘We moeten samen deze regio vermarkten. Vanuit de provincie worden wel dingen gedaan, maar ik ben niet altijd blij met hoe. Ik zou graag in contact komen met partijen als iAmsterdam, we kunnen heel goed groepen vanuit Amsterdam hier twee dagen vermaken en onderbrengen.’
Om nieuwe gastengroepen aan te boren – het hotel draaide vooral op vaste gasten – stak Harrie de Jong ook geld en energie in zijn digitale aanwezigheid. ‘Wij staan goed op Booking, met veel mooie foto’s, daar selecteren gasten op. We zien veel buitenlandse gasten die naar Giethoorn willen (20 kilometer verderop, red.), maar daar niet de luxe vinden in hotels. Die gaan dan in een grotere cirkel zoeken en komen nu bij ons. Ik heb hier al veel Aziaten gehad en mensen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ze komen in dikke huurauto’s aanrijden vanuit Duitsland.’
5 weken dicht
Voor de verbouwing zocht De Jong heel bewust zo lokaal mogelijke partijen. ‘Sommige daarvan kende ik al van eerdere verbouwingen. Ik heb vaak alleen bij hen een offerte opgevraagd.’
De nieuwbouw werd ontworpen door architect Cor Kalsbeek, interieurarchitect Hans Kuijten uit Nuenen tekende de binnenkant. Het volledige interieur werd op maakt gemaakt door Nijboer uit Marienheem, Satelliet leverde de meubels en de verlichting was ontworpen door Maretti projectverlichting in Almere.
Uiteindelijk was het bedrijf slechts 5 weken dicht. ‘Dat moest, er kwam een punt dat het echt niet meer kon voor gasten én medewerkers. Soms stonden ze in de keuken terwijl boven hun hoofden het plafond werd gesloopt, eigenlijk onverantwoord.’
‘Gedurende hele project is goed samengewerkt tussen de verschillende partijen, ze hielpen elkaar ook. Zo werd tijdens de sluiting de restaurantruimte in zones verdeeld om zo efficiënt mogelijk te werken. In die vijf weken was hier dagelijks 60 man aan het werk, vaak in twee shifts. Van 5.00 tot 22.00 werd gewerkt’, zegt De Jong.
Doordat Harrie de Jong met vooral lokale partijen werkte, de aannemers en schilders kwamen uit Vledder en omliggende dorpen, was de gunfactor voor Brinkzicht en Het Meer hoog. ‘Iedereen is nieuwsgierig. Omdat ze hier zelf aan de slag geweest zijn, of omdat ze iemand kennen die dat gedaan heeft. Vledder heeft 1950 inwoners, op de open dag zijn er zeker 1500 binnengeweest. En we hebben een goede relatie met de gemeente, dat helpt enorm. Ze heeft alle medewerking verleend in vergunningstraject en de burgemeester heeft de nieuwbouw geopend.’
Het commitment van de aannemers was enorm, zegt de hotelier. ‘De planning in de periode dat we dicht waren was zo enorm krap, dat kon eigenlijk niet. De elektricien had heel veel overwerk. Als hij dan aan zijn mensen vroeg wie er die avond wilde overwerken, stak 16 man de hand op en moest hij zeggen: ho, zoveel werk is er óók weer niet. Dat zegt ook veel over die ondernemer als werkgever. En daarom vind ik het prettig om met zulke partijen te werken.’
Wat De Jong wel zwaar vond aan die periode is dat hij er continu moest – en wilde – zijn. Omdat het een bestaand pand was, kwamen constant vragen: waar wil je welke schakelaar? Hij moest heel veel ad hoc ter plekke beslissen. ‘Ik was hier ook weken aaneen van ’s ochtends 5 tot ’s avonds 10 uur. Maar dat wilde ik zelf, ik ben vrij precies, het moest wel gaan zoals ik wilde.’
Bowlingbaan
De hotelkamers waren in een eerder stadium al gemoderniseerd. Daarbij werden twee kamers opgeofferd: één om een zaal groter te maken en één om van drie heel kleine kamers op de eerste verdieping twee ruimere te maken. Het totaal aantal kamers ging daarmee van 50 naar 48.
Het nieuw aangebouwde deel heeft een heel eigen interieurstijl, die Harrie de Jong op termijn ook wil doortrekken naar de kamers. Het nieuwe deel biedt ruimte aan het restaurant en de bowling. ‘In de regio is een chronisch tekort aan slechtweeraccommodaties. Wij hebben nu in de kelder, de we speciaal hiervoor hebben laten graven, 6 banen en een bar. Bowlen had het moeilijk in de crisis, nu zit het weer in de lift.’ De sfeer van boven is doorgetrokken: luxe en warm. De wandbekleding van stof is akoestisch en heeft een luxe uitstraling. Ook bij de banen ligt vloerbedekking. ‘Ik wilde die luxe uitstraling. Dat er dan bier en bitterballen op vallen is dan maar zo. Het zijn tapijttegels en ik heb nog een stapel liggen. Als het nodig is kunnen we dus heel plaatselijk de vloerbedekking vervangen. Wat ook heel belangrijk was: ook in de kelder moest optimale wifi zijn, zodat foto’s meteen op social kunnen worden gezet.’
Het Meer heeft de allereerste bowlingbaan in Nederland die niet op 360 volt krachtstroom werkt, maar slechts met 24 volt en luchtdruk. ‘Dat is het stroomverbruik van een telefoonoplader.’ Sensors meten of de kegels zijn blijven staan. Als een bal in de goot gaat, blijven ze gewoon staan in plaats van ophalen en weer neerzetten, zoals bij reguliere banen. De zuinige banen zijn wel wat duurder: een gewone baan kost €25.000, deze €28.500. Maar door het veel lagere energieverbruik, denkt De Jong dat in een paar jaar te hebben terugverdiend. Samen met een modern klimaatsysteem en volledig ledverlichting, voorziet De Jong 10 procent energie per jaar minder te gebruiken dan voorheen, toen er een airco uit 1995 en veel halogeenspotjes in het bedrijf zaten.
De Jong zette ook heel bewust twee bedrijven neer. ‘Hiervoor waren we Hotel Brinkzicht met een restaurant waar alleen hotelgasten aten. Nu hebben we nog steeds Hotel Brinkzicht, en daarbij restaurant-bowling Het Meer. Aparte bv’s, eigen website en ander telefoonnummer. Mensen gaan hier niet bij een hotel eten.’
Een andere verandering is dat zijn bedrijf nu het hele jaar 7 dagen per week open is. ‘In deze regio is het heel normaal dicht te gaan op dagen dat er geen hotelgasten zijn. Of in de winter een paar weken te sluiten of alleen de weekenden te doen. Deden wij ook. Nu zijn we alleen een week in januari dicht, verder het hele jaar open.’
Personeel
Personeel is diep in Drenthe net zo’n issue als in Amsterdam. ‘Behalve bij ons’, grijnst Harrie de Jong. ‘Ik heb geen advertentie hoeven plaatsen, alleen een oproep gedaan via Facebook. Vanuit de hele regio kwamen mensen vanzelf naar ons toe. Vooral mensen die graag op een beetje niveau werken. Tot wel 30 kilometer hier vandaan. Ik had 16 man personeel, dat zijn er nu 29. Het is een heel ander bedrijf geworden.Voor het hotel zet ik vooral de bestaande medewerkers in, daar is niet zoveel veranderd. Voor restaurant en bowling krijgen we heel nieuw publiek, daar hoort een andere mentaliteit bij de medewerkers bij. Ik wilde graag dat iedereen zou blijven, ook voor de continuïteit voor vaste hotelgasten.’
De bezetting is hier zo’n 60 procent. Nu is het in deze tijd van het jaar lastig vergelijken, want veel collega’s zijn veel dagen dicht en die dagen tellen niet mee. Maar gemiddeld ligt het op ongeveer 40 procent. De kamerprijs bij Brinkzicht is al een paar jaar hetzelfde, en is ook niet verhoogd na de renovatie: €90 per nacht inclusief ontbijt. Het gaat er De Jong ook niet om de hoofdprijs te rekenen. ‘Ik heb altijd rustig aan gedaan met geld. Ik hoef geen dikke auto en vaak op vakantie. Van mijn boekhouder mag ik best een hoger salaris, maar ik hoef niet zoveel geld. Liever betaal ik snel de lening af. Ik heb de afgelopen 14 jaar al zo’n €3 miljoen geïnvesteerd, dat was bijna helemaal afbetaald toen ik deze nieuwe lening afsloot. Het plan is om de €2,5 miljoen in 10 jaar af te lossen, dan ben ik helemaal leningvrij. En dat gaat makkelijk lukken, de financiële verplichting is niet hoger dan de afgelopen 14 jaar, en met het uitgebreide restaurant en bowling maken we wel veel meer omzet. Maar, we hoeven niet heilig te zijn, ik krijg een leuk salaris. Ik woon in een bedrijfswoning en als ik aardappels nodig heb, pak ik die uit de keuken van het restaurant. Dat mag misschien officieel niet, maar dat doet elke restaurateur. Wat heb ik verder nodig? Ik hoef geen hoog salaris.’
5 ton bijgelegd
Om het volledige project te financieren sloot De Jong een hypotheek van €2,5 miljoen af bij de Rabobank. Dat was het bedrag op de oorspronkelijke begroting. Uiteindelijk heeft hij zelf nog een slordige 5 ton bij moeten leggen voor allerlei meerkosten, die hem vooral zaten in keuzes voor nieuwe of luxere zaken waar vooraf was ingezet op hergebruik uit de oude situatie. Zo dacht De Jong de aironditioning uit 1995 weer te kunnen gebruiken, maar koos uiteindelijk toch voor een modern klimaatsysteem in combinatie met vloerverwarming. Meerkosten: €125.000.
In samenspraak met de interieurarchitect liet Harrie de Jong een lichtontwerper komen. Voor de sfeer in een zaak is licht cruciaal. De ontwerper kwam met een heel gebruiksvriendelijk, maar kostbaar systeem: Brinkzicht investeerde €40.000 in een Dali-gestuurd systeem. Dali (Digital Adressable Lighting Interface) is ontwikkeld als een internationale standaard voor het intelligent beheren van verlichting, het voorkomt fluctuaties in de stroomtoevoer en daarmee flikkerend licht. Het geheel is te besturen via Lutron, een beheersysteem waarbij de verlichting in het hele pand via een app kan worden aangepast. De Jong demonstreert hoe simpel dat is: met een druk op het schermpje van zijn smartphone dimt in het hele restaurant de verlichting naar een vooringesteld niveau voor ’s avonds.
Ook de muziek is met een app aan te sturen, het systeem heeft het restaurant in 8 zones verdeel, waarbij het volume per zone afzonderlijk te regelen is. ‘Onze bar in het restaurant heeft een buurtfunctie, daar willen we andere muziek met een ander volume dan bij de tafeltjes.’ Verder heeft Brinkzicht voor €10.000 een systeem van POS laten installeren. Ook dit nieuwe kassasysteem stond niet op de begroting.
Servies en glaswerk waren nog in prima staat, maar toen nieuwe meubilair er was, vonden de ondernemer en zijn team de klassieke wijnglazen en witte borden toch niet meer passen. Dus werd alles nieuw aangeschaft. Net als de servetten: de klassieke witte werden tóch maar ingeruild voor trendy grijze. ‘Al die honderdjes en duizendjes bovenop de begroting telden zo aardig op.’
Het meubilair was nauwelijks 3 jaar oud. De Jong heeft geprobeerd het te verkopen via Marktplaats, maar toen dat niet lukte heeft hij uiteindelijk de hele inventaris aan een opkoper verkocht. Die gaf er €800 voor. ‘Ik was al lang blij dat ik er vanaf was, we moesten door. Als ik had moeten afvoeren had het me geld gekóst.’
Het enige wat Harrie de Jong nog niet heeft gekocht zijn twee grote stamtafels. ‘Ik wil mooie robuust houten tafels met een gleuf in het midden voor kranten. Kost €10.000, dat komt volgend jaar wel. Net als het in stijl brengen van de hotelkamers met de rest van het interieur.’ Hij hoopt volgende winter voldoende cash te hebben om die investering te doen.
Eigen beheer
Bijna alles in Brinkzicht gebeurt in eigen beheer. Alleen dekbedovertrekken worden extern gewassen, vanwege het mangelen en strijken, de rest van het linnen wordt in huis gewassen. Ook housekeeping is in eigen beheer. ‘Ik heb eerder in mijn carrière bij verschillende hotels gezien hoe daar mee wordt omgegaan, en vooral hoe ik het niet wil. Ik wil niet dat housekeeping per kamer zoveel minuten en per badkamer zoveel minuten krijgt. Ik wil dat het goed schoon is, op hun tempo.’
Waar het zinvol was, heeft De Jong geïnvesteerd in duurzame oplossingen, zoals de zuinige bowlingbanen en energiebesparend klimaatsysteem en ledverlichting. Maar hij ziet dat het diep in de provincie niet altijd zin heeft, anders dan voor het milieu of het eigen geweten. De Jong is daarin een realist, en een ondernemer. ‘Wij waren hier al heel vroeg met energie- en waterbesparing. Maar we hebben geen warmtewisselaar of een grijswatercircuit. En ook geen Green Key-certificaat. In de Randstad helpt dat misschien je business, hier brengen zulke zaken ons geen extra gasten.’
Terugkijkend op de hectische tijd die achter hem ligt, is Harrie de Jong vooral trots op zijn team. ‘Ze zijn enorm flexibel geweest tijdens verbouwing. Ik kan een hotel voor 20 miljoen bouwen, maar mijn medewerkers zijn mijn goud.’
Feiten en cijfers van Brinkzicht/Het Meer:
48
kamers, 6 bowling-
banen en 130 stoelen
125.000
euro voor een
klimaatsysteem en vloerverwarming
3
miljoen euro geïnvesteerd
5
weken dicht tijdens bouw
10
jaar om hypotheek van €2,5 miljoen af te lossen
40.000
euro voor Dali-gestuurd lichtsysteem
800
euro leverde de volledige oude inventaris op bij een opkoper